Landbouwmechanisatie is nog steeds een mooi vak

Nieuwsbrief november

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Landbouwmechanisatie is nog steeds een mooi vak

Martien Visser van Martien Visser Mechanisatie BV uit Joure bezocht met vrouw Hiltje Visser-Roelevink en rechterhand Jurjen Krikke het OOM café voor mechanisatie in Steenwijk en doet verslag.

“Het OOM café voor mechanisatie is een serie van vier bijeenkomsten voor het management van landbouwmechanisatiebedrijven, gericht op opleidings- en ontwikkelingsvraagstukken. Vandaag om 16.00 uur ging de eerste van start. De regiomanager van OOM en de opleidingsmanager van de Fedecom Academy trapten af met een voorstelrondje en vroegen welke onderwerpen we aan de orde willen stellen in de bijeenkomsten.
 
Liever vrije tijd dan geld
Al snel werd duidelijk dat alle deelnemers met dezelfde problematiek worstelen, namelijk: hoe kom je aan goede monteurs, hoe zorg je ervoor dat ze blijven en houd je het werk interessant voor ze? Veel monteurs vinden vrije tijd belangrijker dan geld verdienen en willen ruime secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals ouderschapsverlof. Dat past niet erg bij ons soort bedrijven; in het oogstseizoen kunnen we onze klanten niet laten wachten. Nu de arbeidsmarkt krap is, kunnen de monteurs gemakkelijk in andere branches terecht, waar ze vaak wel op kantoortijden kunnen werken en ze doorgroeimogelijkheden wordt beloofd. Tja, dan is het vogeltje snel gevlogen. En nieuwe monteurs zijn nauwelijks te vinden. Zoals een deelnemer zei: “Bij mij is een monteur vertrokken, ik zoek al drie weken naar een nieuwe.” “Kun je nog wel even wachten,” zei een andere, “Ik zoek al drie jaar!”
 
Frisse ideeën
Mijn vrouw is vennoot, zij doet onder andere de personeelszaken en de opleiding van de medewerkers. Jurjen is mijn rechterhand en helpt met het werven van vakmensen. Ik heb bewust gekozen voor een jong iemand, met frisse ideeën, die op zijn eigen manier medewerkers aan ons bedrijf gaat binden. Wij zijn hier om te kijken hoe andere bedrijven met deze problematiek omgaan. Maar ook om de koppen bij elkaar te steken. Samen moeten we onze branche weer interessant maken voor monteurs. Ik hoop dat OOM en Fedecom ons daarbij kunnen helpen.
 
Mooi vak
In de volgende OOM-cafés bespreken we onder andere hoe je met de steeds veeleisender klanten om kunt gaan, of het slim is om je activiteiten te verbreden met bijvoorbeeld Tuin & Park en wat te doen met de druk die leveranciers uitoefenen op je bedrijf. Ik verwacht dat ik van de andere deelnemers ook wat kan leren en handreikingen krijg om met de genoemde dilemma’s en problemen om te gaan. En ik ben benieuwd naar het actieplan, dat we gaan maken voor het eigen bedrijf.
 
Het lijkt misschien of dit een heel moeilijke periode is voor onze branche, maar dat is niet zo, hoor. Ik zit nu 33 jaar in de landbouwmechanisatie en het is nog steeds een mooi vak. Maar elke tijd heeft zijn uitdagingen. Daar moet je tijdig op reageren, anders houdt het op een gegeven moment gewoon op.”
 
We organiseren de OOM cafés voor mechanisatie in verschillende regio’s. Kijk hier voor data en locaties.