Activiteit

Praktijkopleidersdagen

Ook dit jaar wordt er speciaal voor jou als Praktijkopleider een reeks Praktijkopleidersdagen georganiseerd met als thema: De kracht van aandacht. Dit event is specifiek bedoeld voor praktijkopleiders die werken bij bedrijven die aangesloten zijn bij A+O Metalektro, OOM of Wij Techniek.

Michael Kortekaas is de keynote speaker op de Praktijkopleidersdagen in 2024.
Michael is oprichter van het programma ‘ProfessioneelFit, inspirerend spreker leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht, schrijver van diverse vlogs en staat bekend als één van de Hunters in het TV-programma ‘Hunted’ van NPO3. Al jarenlang helpt hij mensen in teams binnen verschillende bedrijven en overheidsinstanties naar een energieker, fitter en vitaal bestaan door middel van teambuilding, verandermanagement en klantgerichtheid.

Michael heeft na zijn opleiding aan het CIOS en de Sportacademie 12,5 jaar gewerkt voor de Politie(academie) en Defensie. Naast de fysieke gesteldheid van militairen en politiemensen trainde hij deze doelgroepen vooral op gevechtsvaardigheden, procedures en Mentale (veer)Kracht.

In 2010 heeft hij ontslag genomen en is zich gaan richten op de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen en teams in een High Performance omgeving. Dit is een behoorlijk resultaatgerichte uitspraak en natuurlijk gaat het niet alleen over productief zijn maar de essentie van deze uitspraak is heel treffend als je wat meer wilt weten over werkgeluk.


Datum:
5 september
Tijd:
10:00 - 16:30
Locatie:
Van der Valk Hotel
Adres:
Hargalaan 6
3118 JA Schiedam

Inschrijven


Programma
9:30 Inloop
10:00 Start programma, korte opening
10:15 Presentatie laaggeletterdheid
11:00 Pauze
11:15 Workshopronde 1
12:15 Lunchpauze
13:15 Workshopronde 2
14:15 Workshopronde 3
15:15 Pauze
15:30 Keynote Michael Kortekaas
16:30 Afsluiting

Presentatie
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland; omgerekend 1 op de 6 mensen! Omdat je het aan de buitenkant niet ziet of iemand laaggeletterd is, wordt het probleem veelal niet onderkend. Werken in de metaal en technische installatiebranche vraagt om goede vakvaardigheden. Door digitale en technologische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat je goed kunt lezen, schrijven, rekenen en om kunt gaan met computers of tablets. Bij studenten met een mbo-2 en mbo-3 diploma ontbreekt het nog wel eens aan deze basisvaardigheden. Daarom geven wij op de Praktijkopleidersdag aandacht aan het versterken van deze vaardigheden. Dat doen we in samenwerking met adviseurs van Stichting Lezen en Schrijven. In deze presentatie delen zij onder andere een praktijkvoorbeeld van een project voor BBL-studenten in de installatiebranche, in samenwerking met Wij-Techniek.

Workshops
1. Leren signaleren en (h)erkennen en bespreekbaar maken van alcohol-, drugs- en medicijngebruik
Omgaan met en herkennen van alcohol-/drugsmisbruik en verslavingsproblematiek op de werkvloer is niet eenvoudig en begint bij het hebben van de juiste kennis en vaardigheden. In deze training zal het kennisniveau worden vergroot en zullen de juiste vaardigheden omtrent (vroeg)signalering en bespreekbaar maken worden aangeleerd inclusief ADM-beleid.

Doel/resultaat: · (H)erkennen van (probleem) gebruik en afhankelijkheid · Het (overlevings)brein en beloningssysteem · Cijfers, aanpak, AVG en hulp · Handvatten · Basiskennis bespreekbaar maken Inhoud/programma: · Basisinformatie middelen en hun werking · Het voorstadium van en het proces naar een verslaving (fases) · (H)erkenning en vroeg-signalering · Checklist middelengebruik · Hoe maak je het bespreekbaar?

2. AI: Verrijk je begeleiding met Kunstmatige Intelligentie
Ontdek AI Prompting op de Praktijkopleidersdagen 2024 Verrijk je begeleiding met Kunstmatige Intelligentie Ben je klaar om de mogelijkheden van AI in de begeleiding van BBL-leerlingen te verkennen? Sluit je aan bij onze dynamische workshop op de Praktijkopleidersdagen 2024, waar we de kracht van AI “prompting” onthullen. Leer hoe je AI niet alleen als een tool ziet, maar als een partner in het onderwijsproces. Wat ga je leren? De Basis van Prompting: Begrijp wat AI prompting is en waarom het essentieel is voor moderne onderwijsmethoden. Effectieve Prompts Maken: Leer hoe je AI prompts formuleert die de gewenste uitkomsten leveren, van tekstgeneratie tot creatieve content. AI in de Praktijk: Ontdek hoe je AI-technologieën kunt toepassen om de leerervaring te personaliseren en te verbeteren. Voor Wie? Deze sessie is perfect voor praktijkopleiders in alle vakgebieden die BBL-leerlingen begeleiden en klaar zijn om AI-tools effectief te integreren in hun onderwijspraktijken. Waarom Deelnemen? Krijg praktische inzichten in AI prompting. Verrijk je begeleidingstechnieken met AI. Sta aan de voorhoede van onderwijstechnologie. Maak de Sprong naar Innovatief Onderwijs Grijp deze kans om aan de leiding te gaan in de integratie van AI in het onderwijs. Meld je nu aan voor een toekomstgerichte leerervaring op de Praktijkopleidersdagen 2024.

3. ‘Begeleiden van- en aantrekkelijk zijn voor een brede doelgroep’
De doelgroep van studenten wordt steeds meer divers met zij-instromers, veranderende behoefte en interesses van jongeren, meer vrouwen en studenten van verschillende culturele achtergronden. Dat willen we alleen maar verder stimuleren, want er is nog een grote groep te winnen voor de technieksector. Hoe sluit je aan bij verschillende doelgroepen en hoe neem je zowel de student als het vaste personeel mee in een meer divers wordende groep? Op een interactieve manier ervaar je zelf hoe diversiteit, inclusie en onbewuste vooroordelen een rol spelen op de werkvloer. Je krijgt praktische handvatten en tips die je direct kan toepassen bij het begeleiden van werknemers en hoe zittende collega's hierin mee te nemen zodat iedereen met plezier kan werken. Zo vergroot je de kans dat mensen bij je willen (blijven) werken, de betrokkenheid bij je bedrijf en de onderlinge sfeer.