Noord-Nederland

Noord-Nederland

Drie noordelijke metaalbedrijven in de race voor OOM Award

‘Hartstikke mooi om kennis over te brengen op nieuwe generatie’

Hazerswoude-Dorp, 7 september 2023. De Noord-Nederlandse metaalbedrijven Douna Machinery uit Leeuwarden, Veenstra Mechanisatie uit Bakkeveen en Holtrop & Jansma uit Dokkum zijn genomineerd voor de OOM Award Noord-Nederland 2023. De OOM Award is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van Metaalunie district Noord-Nederland op 21 september.
 
“Opleiden is de toekomst van ons bedrijf”, zegt Hendrik Wijnja, technisch directeur van Douna Machinery. “Daarom hebben we hier altijd een groep stagiaires en afstudeerders.
Het is ook hartstikke mooi om alle kennis die we hier hebben opgebouwd over te brengen op een nieuwe generatie. Daarnaast scholen we continu ons eigen personeel, bijvoorbeeld in de waterstoftechnologie waar we volop mee bezig zijn. We zijn dus ook erg blij met de nominatie: het is een beloning voor het vele werk dat we in opleiden steken.”
 
Mede-eigenaar Bouwe Veenstra van Veenstra Mechanisatie noemt opleiden een ‘must’. “Dat stopt niet als je eerste monteur bent bij ons. In principe leert iedereen door tot het pensioen, want je moet bijblijven in ons werk. Ik ben zelf ook praktijkopleider en blijf het geweldig vinden om jonge medewerkers elke week stappen te zien maken tot ze op een gegeven moment alles kunnen. Dat went nooit.”
 
“Voor een technisch bedrijf als het onze is opleiden enorm belangrijk”, zegt Seerd Tuinstra, directeur van Holtrop & Jansma. “We willen heel graag dat de jonge mensen die nu op school zitten straks onze medewerkers van de toekomst zijn. Van opleiden word ik echt vrolijk. Ik zie de jongens en meiden initiatief nemen, met ideeën aankloppen. Dan ga ik echt blij naar huis.”
 
Bekijk hier de video’s van de genomineerden:
 

Douna Machinery, Veenstra Mechanisatie en Holtrop & Jansma.
 
Vakjury
De nominaties voor de OOM Award worden bepaald op basis van het aantal bijscholingsactiviteiten door de werknemers van het bedrijf, het aantal leerlingen dat wordt begeleid en het aantal stageplaatsen dat wordt aangeboden. Na de nominatie gaat een vakjury langs bij alle voorgedragen bedrijven. Deze jury komt vervolgens met een eindoordeel. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Koninklijke Metaalunie in het betreffende district.
 
Over de OOM Award
De OOM Award is een initiatief van OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking. Ons gezamenlijke doel is het vakmanschap in de sector naar een hoger plan tillen. Bij OOM zijn ruim 14.000 bedrijven met bijna 160.000 werknemers aangesloten. De bestuurders van OOM zijn afkomstig van Koninklijke Metaalunie, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.