In verband met de maatregelen genomen in het kader van het coronavirus zullen alle door ons georganiseerde bijeenkomsten tot en met 28 april worden geannuleerd, de deelnemers worden hiervan via e-mail op de hoogte gebracht. Voor vragen kunt u contact opnemen via info@oom.nl of 0172-521500.

CoFi-kit

CoFi-kit helpt vmbo’s bij de samenwerking met metaalbedrijven

De CoFi-kit is een pakket dat technische vmbo-scholen kan helpen de samenwerking met het bedrijfsleven in de regio vorm te geven. Het bevat een aanbod van concrete activiteiten van mkb-metaalbedrijven aan vmbo-techniekscholen.

 

Ondersteuningspakket

Het kabinet heeft 100 miljoen per jaar extra beschikbaar gesteld voor versterking van het vmbo-techniekonderwijs. Vmbo-scholen die in aanmerking wilden komen voor deze subsidie, moesten tien procent cofinanciering vanuit het bedrijfsleven opnemen in hun (regionale) plannen. Om scholen te helpen de samenwerking te zoeken met metaalbedrijven, is de CoFi-kit in het leven geroepen: een speciaal ondersteuningspakket van de Koninklijke Metaalunie en het mkb-metaal, dat een waarde vertegenwoordigt van € 5.000 per jaar, per kit, gedurende vier jaar.
 

Verschillende mogelijkheden

De CoFi-kit bestaat uit de volgende onderdelen:
  • 5 stageplaatsen bij MKB-metaalbedrijven, ondersteund door de OOM-Stagegids
  • 2 gastlessen door MKB-metaalbedrijven
  • 10 Technoskills (digitaal kennis- en vaardighedeninstrument om de nieuwste technieken in de bedrijven te ‘vertalen’ naar het onderwijs 
  • 2 excursies/bedrijfsbezoeken
  • 2 docentenstages
  • Ondersteuning bij Praktische sectororiëntatie
  • Voorlichtingsbijeenkomsten door Opleidingsbedrijven Metaal, bedrijfstakscholen en scholingspools
In overleg met de sector kunnen scholen hier aanpassingen in aanbrengen. Metaalunie en OOM ontwikkelen naast deze lijst nog meer aanbod om bedrijven te ondersteunen bij hun rol in het onderwijs. Houd deze site daarvoor in de gaten.
 

Vakmensen van de toekomst

Doel van de CoFi-kit is het vmbo techniek vooruit te helpen en een sterke regionale opleidingsstructuur te creëren. Die investering is nodig, want zonder voldoende instroom in het vmbo droogt uiteindelijk de instroom in het mbo op. Het mkb-metaal kan niet zonder de goed opgeleide nieuwe vakmensen die vanuit het mbo naar de bedrijven worden geleid. Door een technisch vmbo-aanbod van hoge kwaliteit in elke regio, hoopt het mkb-metaal zijn toekomst veilig te stellen.
 
Mkb-bedrijven die bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek of gastles willen aanbieden, kunnen contact opnemen met de regiomanager van OOM of zich aanmelden voor Gastlessen zo geregeld.