Stageplaatsen

Vmbo stage, wat komt daar bij kijken?

Een leerling van het vmbo is nog jong en gaat nog veel leren. U kunt hem of haar laten zien hoe mooi het mkb-metaal is, welke toekomstmogelijkheden er zijn en hoe het er in uw bedrijf aan toe gaat. Door te dóen ervaart de leerling dat het beste. Hieronder vindt u tips over activiteiten en over begeleiding. Bij regelingen vindt u informatie over eventuele vergoedingen.

Stagegids met voorbeelden.

Op de stagegids van OOM staan enkele downloads van zowel de stagegids als voorbeelden van huisregels, stageovereenkomst als begeleidingsgesprekken. De stagegids is een praktische gids voor een succesvolle stage in het voortgezet onderwijs. Zie vooral de do’s en dont’s op pagina 19! Verder staat er informatie in over vergoedingen, verzekeringen, begeleiding en soorten stages.


Hoe kom ik aan een leerling?

Uw OOM-regiomanager kan u helpen met het leggen van contact met een school. Met een langdurige relatie met een school vindt u elkaar steeds makkelijker. Daarnaast kunt op Gastlessen zó geregeld, uw bedrijf in de etalage zetten. Wat heeft u behalve gastlessen nog meer te bieden, zoals stages, en waarom is uw bedrijf zo interessant voor jongeren. Zie hier meer over trainingen en tips bij gastlessen en bedrijfsbezoeken, waarmee u ook in contact komt met leerlingen.

Ook op Stagemarkt kunt u dit soort informatie kwijt, indien u ook mbo-leerbedrijf bent. Dan staat u hier al genoemd en kunt u de informatie ter plekke aanvullen en verfraaien.

Tenslotte komen leerlingen met bijbaantjes ook al in contact met bedrijven, dus kijk eens of u hier mogelijkheden voor heeft.


Wat kan een leerling doen?

De stagegids geeft al wat tips, maar er zijn meer mogelijkheden. Sommige bedrijven richten een veilige hoek in binnen het bedrijf, waar een leerling zijn eigen opdracht kan uitvoeren en toch gevoel krijgt voor de werkvloer.

De opdrachten van Technoskills zijn heel praktisch. Overleg daarnaast met de school wat een leerling kan doen. Soms is een stage gekoppeld aan een keuzevak, wat al meer sturing geeft.

Op deze pagina willen we ter inspiratie voorbeelden gaan verzamelen van activiteiten die een vmbo leerling verder kan uitvoeren tijdens een stage. Heeft u een tip uit eigen ervaring, laat het ons weten!