‘Investeren in mensen heeft ons veel gebracht’

Nieuwsbrief augustus

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Investeren in mensen heeft ons veel gebracht’

Industrial parts te Booy BV in ‘s-Heerenberg investeert fors in de bijscholing van zijn medewerkers. Waarom? Mede-eigenaar en hrm-functionaris Francina te Booij vertelt.

‘We zijn een familiebedrijf; onze twee zonen werken ook mee. Wat ons bindt is onze fascinatie voor techniek. Zelfs als onze zonen komen eten – ze wonen inmiddels niet meer thuis – hebben we het over de nieuwste technologische ontwikkelingen en welke machines of software we voor het bedrijf zullen aanschaffen.
 
De passie voor nieuwe techniek zit ons in het bloed en proberen we over te dragen op onze 37 medewerkers en 5 bbl-leerlingen. In de dertig jaar dat mijn man en ik aan het roer staan hebben we geïnvesteerd in een ultramodern machinepark. Zo proberen we de concurrentie de baas te blijven en kunnen we klanten de juiste prijs-kwaliteitsverhouding blijven bieden.
 
De waarde van bijscholing
Als je gelijke tred wilt houden met de ontwikkelingen in de techniek, dan moet je je medewerkers bijscholen. Anders worden ze onzeker, of zijn ze op een zeker moment niet meer in staat om je machines te bedienen. Om goede producten te maken, hebben ze een goede begeleiding nodig. Daarin moet je als ondernemer investeren.
 
Ik heb het laatst even op een rijtje gezet, maar in de afgelopen jaren hebben we zo’n 25.000 euro per jaar aan opleiding besteed en dan laat ik de bijdragen van OOM nog buiten beschouwing. Een fors bedrag, maar het is het waard. Voor de jongens die van school komen is het noodzakelijk: zij hebben te weinig geleerd om hier aan het werk te kunnen. Maar ook voor zittend personeel voegt bijscholing heel veel toe. Medewerkers blijven enthousiast en betrokken en kunnen zelfstandig blijven werken. We hebben hier medewerkers die al 50 jaar in dienst zijn en van personeelstekort hebben we geen last.
 
Minstens 1 training per jaar
Elke medewerker volgt elk jaar wel een training. Ons streven is om ze allemaal op niveau 3 te krijgen. Ik organiseer veel trainingen in huis. We beginnen om 16.00 uur, aansluitend op het werk. Tussendoor een kop soep en een broodje en niet te laat naar huis. Zou houden we het laagdrempelig. We werken veel samen met STODT, leveranciers van machines en Verder in Techniek uit Doetinchem. Maar er gaan ook medewerkers buiten de deur op cursus, bijvoorbeeld naar trainingen van leveranciers in het buitenland.
 
Over het algemeen zijn onze medewerkers heel enthousiast over bijscholingsactiviteiten. Wat ik doe om medewerkers te motiveren? ‘Stel dat er op dit bedrijf een bom valt…’, zeg ik dan gekscherend, ‘waar ga je dan werken?’ Meestal zien ze dan wel in dat het belangrijk is om interessant te blijven voor de arbeidsmarkt en krijg ik ze over de streep.
 
Grotere opbrengst
Het is belangrijk dat je in je mensen investeert. Ons heeft het heel veel gebracht, ik kan niet anders zeggen. We hebben een goede relatie met onze medewerkers. Onze productie is geoptimaliseerd, doordat onze mensen van elkaar hebben geleerd en de opbrengst is vergroot. We hebben voldoende medewerkers en ‘een leven lang leren’ op de rit. Dat moet je regelen, want anders komen ze op een gegeven moment echt niet meer mee.’ 

Bijscholing in jouw bedrijf?
Vergeet dan niet om onze PTT-regeling aan te vragen. Wij vergoeden 50% van de scholingskosten van een medewerker, tot maximaal €750 per jaar.