In verband met een gepland onderhoud zijn de websites van OOM op woensdag 29 mei vanaf 17:00 verminderd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw vraag stellen via info@oom.nl of vergoedingen@oom.nl, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Dag van de Scholingspools

Nieuwsbrief mei

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Dag van de Scholingspools

Vorige week woensdag 23 mei vond de jaarlijkse Dag van de Scholingspools plaats in voormalig zendstation Radio Kootwijk. Dagvoorzitter Frans Bothof vertelt hoe de middag verliep en deelt zijn indrukken.

Bijna alle OOM-scholingpools waren aanwezig met directeuren, relatie- en/of teammanagers. Maar ook vertegenwoordigers van technische roc’s kwamen vorige week donderdagmiddag om 13.00 uur naar Kootwijk voor de Dag van de Scholingspool. Op deze middag gingen ze met elkaar in gesprek om tot een programma te komen dat het opleiden via scholingspools moet stimuleren en versterken.
 

Actielijst

Onze adjunct-directeur Frans Bothof was dagvoorzitter. Hij schetst snel het eerste deel van het programma: ‘Na mijn welkomstwoord, ging ik in gesprek met Anne Marie Heij, beleidssecretaris onderwijs bij de Metaalunie en OOM-bestuurslid, over hoe zij aankijkt tegen het technisch beroepsonderwijs. Daarna presenteerde directeur van de Techniek Academie Jacques de Groot de website www.ikkiesvoortechniek.nl, een gezamenlijk initiatief van de scholingspools om leerlingen en hun ouders te ondersteunen bij de keuze van de juiste technische opleiding.’
 
De tweede helft van de middag was gereserveerd voor inspiratiesessies. De aanwezigen werden verdeeld over vier gesprekstafels. Bij elke tafel werd een ander onderwerp over de scholingspools behandeld. Met de antwoorden die zijn opgehaald, stelt een werkgroep in de komende week een ambitieprogramma op, dat in de vorm van een actielijst terugkomt bij de deelnemers. Aan het eind van de middag presenteerde Anne Marie Heij een nieuw certificaat en een raamsticker voor door OOM erkende scholingspools. Om 17.15 uur werd de middag afgesloten met een barbecue. 
 

Getoeter

Frans Bothof: ‘Opvallend was de enorme gedrevenheid bij de deelnemers om aan de slag te gaan met innovatieve onderwijstrajecten, waarmee hopelijk nieuwe leerlingen worden getriggerd om voor metaaltechniek te kiezen. Scholingspools moeten er hard aan trekken om leerlingen te werven. Over hoe je dat het beste aanpakt, werd veel gesproken. Ook de gebrekkige aansluiting tussen het vmbo en de leerbedrijven in het mkb-metaal was een terugkerend thema: als leerlingen beginnen in een leerbedrijf, weten ze nog zo goed als niets.’
 
‘Het was leuk dat er veel belangstelling was voor elkaars innovaties’, gaat Frans verder. ‘Zo waren veel deelnemers gecharmeerd van het initiatief van Bedrijfsvakschool Techniek in Emmen om de opleiding verspaning nieuw leven in te blazen en daarvoor te werven in onverwachte hoek.’ De luide toeter waarmee hij was uitgerust, bleek niet overbodig. ‘Bij het afronden van de programmaonderdelen waren de deelnemers nog lang niet uitgepraat. Hopelijk heeft niemand door mijn getoeter gehoorschade opgelopen.’
 

Koninklijke leerroute

De Dag van de Scholingspools werd vijf jaar geleden geïnitieerd door de Metaalunie en OOM om de scholingspools te ondersteunen bij het promoten van de ‘koninklijke leerroute’ in de techniek. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat de bbl-opleiding via een scholingspool het hoogste diplomarendement heeft. Inmiddels wordt de Dag van de Scholingspools door de scholingspools zelf georganiseerd.