Ruim vooruit plannen is wel zo makkelijk

Nieuwsbrief december

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Ruim vooruit plannen is wel zo makkelijk

Mogema BV uit ‘t Harde vroeg onlangs al PTT’s aan voor 2019. Waarom is scholing belangrijk voor dit bedrijf en plannen ze altijd zo ver vooruit? We vragen het hr-manager Anna van der Horst.

‘Mogema BV is gespecialiseerd in hoogwaardige producten voor onder andere de vacuüm- de semiconductor- en de olie- en gasindustrie. Onze klanten bevinden zich grotendeels in Nederland. Onze fabriek is onderdeel van een holding. Bij de verschillende bv’s zijn zo’n 250 medewerkers in dienst, inclusief leerlingen en stagiairs. Als hr-manager ben ik, samen met mijn hr-collega’s, verantwoordelijk voor de opleidingstrajecten van onze medewerkers.
 
Voor het ontwikkelen van onze hightech producten is het belangrijk dat onze medewerkers nieuwe technologische ontwikkelingen op de voet volgen. Ons machinepark is state of the art en dat geldt ook voor de vakkennis van onze medewerkers, met name waar het gaat om grootverspaning. Bijscholing is dan ook een vast agendapunt tijdens functioneringsgesprekken, maar leidinggevenden of werknemers geven ook zelf aan dat er behoefte is aan opleiding. Aanvragen voor vakgerelateerde trainingen worden eigenlijk altijd wel gehonoreerd.
 
Geen verrassingen
Begin 2019 hebben mijn collega en ik een incompany training Cleanroom Gedrag gepland voor een groep medewerkers en daarvoor inderdaad vergoedingen aangevraagd bij OOM. De cleanrooms in ons bedrijf zijn recentelijk uitgebreid en er zijn meer medewerkers nodig die erin kunnen werken. Dat gaat niet zonder opleiding. Op de producten die in de cleanroom worden gemaakt of geassembleerd, mag nog geen vingerafdruk staan, want dan worden ze afgekeurd. Het is dus belangrijk dat onze medewerkers weten hoe ze in en om de steriele ruimte met hygiëne moeten omgaan.
 
Of we trainingen altijd zover vooruit plannen? Ja, over het algemeen wel. Voor de eerste 3 maanden van 2019 staan in elk geval de grote cursussen wel ingepland. Dat is wel zo makkelijk, want dat kan er in de productie rekening mee worden gehouden dat sommige medewerkers niet aanwezig zijn. Zo kun je onaangename verrassingen voorkomen.’
 
Ook vooruit plannen? Vraag nu een OOM-regeling voor 2019 aan op www.mijnoom.nl.