‘Toch mooi allemaal opgeleid tot mbo-2 niveau’

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Toch mooi allemaal opgeleid tot mbo-2 niveau’

Wat doe je als de continuïteit van je bedrijf in gevaar dreigt te komen door een tekort aan vakmensen? Bedrijfsleider Toon Kleintjes van Dijkman Coating in ’s-Heerenberg vond er iets op.

Over een paar dagen gaat Toon Kleintjes met pensioen. 4 plezierige jaren werkte hij als bedrijfsleider bij Dijkman Coating, een bedrijf met 60 medewerkers, met klanten uit de bouw, de agricultuur en de kassenbouw. En in die periode bedacht hij een manier om ondanks de krappe arbeidsmarkt, toch nieuwe vakmensen te werven.
 
55+
‘Vroeger kwamen we via werving- en selectiebureaus en uitzendbureaus nog wel aan nieuwe poedercoaters’, vertelt Toon. ‘Maar die tijd is voorbij. Er worden er simpelweg te weinig opgeleid.’ Toen de gemiddelde leeftijd van ‘zijn’ poedercoaters de 55 overschreed, en er een aantal met pensioen gingen, werd het noodzakelijk om na te denken over andere oplossingen.
 
Uit eigen netwerk
Toon besloot 2 jaar geleden om zelf jonge mensen te benaderen om te vragen of ze het vak wilden leren. Hij verzocht zijn netwerk om rond te vragen in hun eigen kennissenkring en selecteerde een aantal kandidaten. Om te weten wat OOM kon betekenen in de opleiding van deze mensen, vroeg hij regiomanager Johan-Peter Leeuwenberg om advies.
 
Jobstartregeling
De nieuwe medewerkers konden met een Jobstartregeling van OOM worden opgeleid. Toon: ‘Voor iedere medewerker had ik een opleidingsplan. Een praktijkopleider nam ze onder zijn hoede. Met hem hield ik elke 2 maanden een evaluatiegesprek. Zo hebben ze intern stap voor stap het vak geleerd.’ Daarna volgden de nieuwe medewerkers nog een onlinecursus bij Vereniging ION, gedurende 7 woensdagavonden in het bedrijf.
 
5 nieuwe medewerkers
Inmiddels werken er 5 nieuwe poedercoaters volop mee in de productie. Toon: ‘Gister kreeg ik de diploma’s binnen. In de afgelopen 2 jaar zijn ze toch mooi allemaal opgeleid tot mbo-2 niveau. En de gemiddelde leeftijd van de afdeling is fors gedaald, tot onder de 40.’
 
Meer poedercoaters opleiden
Maar Toon zit niet stil. Voor een nieuwe jongen heeft hij ook weer een Jobstart aangevraagd, en komend jaar zal het bedrijf nog meer poedercoaters met deze regeling opleiden. Toon: ‘OOM biedt bedrijven legio mogelijkheden om ergens te komen met het personeel. Als je goed personeelsbeleid wilt voeren, moet je daar natuurlijk gebruik van maken.’ 
 
Ook een gratis OOM-advies? Neem contact op met je regiomanager.
Meer informatie over de Jobstartregeling vind je hier.