In verband met een gepland onderhoud zijn de websites van OOM op woensdag 29 mei vanaf 17:00 verminderd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw vraag stellen via info@oom.nl of vergoedingen@oom.nl, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

‘Leg de rode loper uit voor stagiairs’

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Leg de rode loper uit voor stagiairs’

Het tekort aan vakmensen is een probleem van ons allemaal. Om het op te lossen moet iedereen een steentje bijdragen. Daarom in deze column een dringend verzoek van regiomanager Michiel Jansen.
 

Onlangs bezocht ik een werkgever, om hem te feliciteren met het winnen van de OOM Award. Zijn bedrijf was verkozen tot meest actieve leerbedrijf in de regio. Onder andere vanwege het grote aantal stagiairs, dat hij jaar na jaar opleidt. Verguld met de onderscheiding vertelde hij nu nog vaker te worden gebeld door leerlingen die een stageplek zoeken. Vaak met de wanhoop nabij, omdat hun pogingen om bij andere bedrijven een stageplek te bemachtigen, op niets zijn uitgelopen.
 
Wacht even… Het tekort aan technische vakmensen is inmiddels schrijnend. Ook in onze sector zijn er werkgevers die klagen dat ze geen geen gekwalificeerde medewerkers kunnen vinden. En dan zijn er stagiairs die niet aan een stageplek kunnen komen?
 
Stages zijn dé manier om het werkveld te verkennen. Want hoe kun je nou weten of je toekomst in de metaalbewerking ligt, als je niet hebt kunnen ervaren hoe het is om in een metaalbedrijf te werken? Als je niet weet wat je kwaliteiten en tekortkomingen zijn in de omgeving van een metaalbedrijf? En, als je niet hebt gezien welke mogelijkheden de sector jou te bieden heeft?
 
Natuurlijk, het begeleiden van een stagiair komt niet altijd uit. Het kost tijd en aandacht en vaak zijn stagiairs maar korte tijd beschikbaar. Daar staat tegenover dat stagiairs snel leren en weinig inwerktijd nodig hebben. Ze hebben vaak een frisse kijk op zaken. Daar kun je je voordeel mee doen bij het moderniseren van je bedrijfsvoering. Bovendien zijn stagiairs vaak goed inzetbaar op specialistische klussen of vraagstukken waar je niet aan toekomt.

Het opleiden van vakmensen kunnen we niet alleen aan scholen en collega’s overlaten. We zijn er als sector gezamenlijk verantwoordelijk voor. Daarom een dringend verzoek: leg de rode loper uit voor leerlingen die willen komen stagelopen. Of ga zelf op zoek naar een stagiair met onderstaand stappenplan. Want willen we iets doen aan het problematische tekort, dan moet echt iedereen een steentje bijdragen.
 
Aan de slag met een stagiair in 4 stappen:
 
  1. Bedenk welke stages er in jouw bedrijf mogelijk zijn. Snuffelstages voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs? Werkervaringsstages voor bol-studenten van het mbo? Afstudeerstages voor studenten uit het hbo of wo?
  2. Laat de stagecoördinator van de betreffende scholen weten dat je een stageplaats in de aanbieding hebt. Of vraag je regiomanager dit te doen.
  3. Bied je stageplaats aan op websites zoals stagemarkt.nlstageplaza.nl of de nationle vacaturebank
  4. Stagiair aangenomen, stageovereenkomst getekend? Vraag een Stagebijdrage aan bij OOM.
Neem voor meer informatie over stages of de Stagebijdrage contact op met je regiomanager.