‘OOM-advies? Dat had ik eerder moeten doen!’

Nieuwsbrief oktober

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘OOM-advies? Dat had ik eerder moeten doen!’

Annemarie Jansen, jobcoach en hr medewerker bij Zeus Metaal in Hardenberg vond maar geen geschikte training voor haar medewerkers. OOM hielp haar een maatwerktraining te organiseren, die nog grotendeels vergoed wordt ook.
 

‘Het was 2019, toen ik een vraag kreeg van 2 medewerkers die wilde leren tekeninglezen. Ik ging op zoek naar een training. Maar de trainingen die ik vond, sloten niet goed aan op de door ons gebruikte wapeningtekeningen. Bovendien gingen ze zover de diepte in, dat ze niet geschikt waren voor de medewerkers die het betrof.
 
Voldoening
Bij Zeus Metaal produceren we met 15 medewerkers wapeningsnetten en korven voor de prefab-betonindustrie. Verhoudingsgewijs hebben we veel mensen die wat minder makkelijk instromen op de arbeidsmarkt. Denk aan oud-leerlingen van de praktijkschool, ouderen met kleine fysieke beperkingen en asielzoekers met een tewerkstellingsvergunning.
 
We kijken hier naar wat iemand wel kan. Daardoor hebben we, ook met een krappe arbeidsmarkt, voldoende medewerkers. Bovendien geeft het voldoening om te zien wat het werk voor deze mensen betekent. Ik denk aan de man die blij is om de sleur van het asielzoekerscentrum te kunnen ontvluchten. Of de jongen die elke keer weer straalt als hij complimenten krijgt vanwege zijn mooie grote lassen.

Ervaren trainer
Ik kwam er niet uit. En ondertussen kregen ook de overige productiemedewerkers steeds meer behoefte aan een training tekeninglezen. Toen besloot ik contact op te nemen met onze regiomanager Diana Agterbos. Misschien dat zij een maatwerktraining voor onze medewerkers zou kunnen organiseren.

Na een intakegesprek, waarin we in kaart brachten waar de training aan moest voldoen, stelde ze een trainer voor: iemand met veel ervaring in het techniekonderwijs en het bedrijfsleven. Ook wees ze ons op de mogelijkheid om voor deze training een vergoeding aan te vragen uit de Europese subsidie (REACT-EU), die OOM heeft ontvangen.

Met de trainer en een leidinggevende ben ik nu de training aan het vormgeven. Binnenkort gaan 10 medewerkers ermee van start. Ik kende OOM van PTT-aanvragen, maar had nooit persoonlijk contact gehad met de regiomanager. Dat had ik eerder moeten doen, want je krijgt suggesties waar je echt iets aan hebt.’

Vragen over opleiding en ontwikkeling in jouw bedrijf? Neem contact op met je regiomanager voor een gratis OOM-advies. Meer informatie over de REACT-EU subsidie? Kijk hier.