‘Samenwerken met beroepsonderwijs werkt’

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Samenwerken met beroepsonderwijs werkt’

Op 13 en 14 juni vond de Katapultdag on tour plaats in Noord-Holland. De meest innovatieve ideeën voor een structurele verbinding tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven werden gepitched voor een jury met onder andere OOM-directeur Erik Yperlaan.
 

Katapult is een netwerk van meer dan 180 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en zet zich in om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij te verbeteren. De netwerkorganisatie kwam in 2016 voort uit Platform Bèta Techniek en wordt gefinancierd door de ministeries van OC&W en EZK en Techniektalent.nu.

Innovatie challenge
Het thema van de tweedaagse Katapultdag on tour in Noord-Holland was ‘Een structurele verbinding tussen innovatie en beroepsonderwijs’. Voor de deelnemers uit beroepsonderwijs en bedrijfsleven waren op 13 juni verschillende routes in de provincie uitgezet op het gebied van SMART, Industrie 4.0, Energie en Zorg. Op 14 juni stond er een innovatie challenge op het programma bij de 3D Makerszone in Haarlem. Bedrijven en NGO’s zoals ECN Petten, PWN en Tata Steel hadden hiervoor concrete vraagstukken aangeleverd, waar 7 teams van projectleiders, docenten, studenten en bedrijven antwoord op moesten geven. Aan het eind van de middag werden de plannen gepitched voor de jury.
 
Instroom én kwaliteit
Erik Yperlaan beoordeelde als jurylid de meest innovatieve ideeën voor een structurele verbinding tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. ‘Samenwerken met het beroepsonderwijs werkt. Je ziet dat het voor meer instroom én kwaliteit zorgt. Bij het Nova College in Haarlem bijvoorbeeld, steeg de instroom van mbo-studenten met 18 procent, dankzij de samenwerking binnen Techport. Studenten krijgen nu de nieuwste innovaties mee in hun opleiding door de verbinding met het Field Lab Smart Maintenance, dé proeffabriek voor slim onderhoud in de maakindustrie.’  De jury was onder de indruk van de voorstellen en riep twee teams uit tot winnaar. Met de uitkomsten zal Katapult de ministeries van OC&W en EZK adviseren over wat zij kunnen doen om de verbinding tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven in de regio te ondersteunen.
 
Samenwerken met het beroepsonderwijs?
Zou jij ook (intensiever) willen samenwerken met het beroepsonderwijs? Katapult kan je daarbij helpen. Op netwerk.wijzijnkatapult.nl vind je samenwerkingsverbanden bij jou in de buurt - in de metaal of cross-sectoraal- bij wie je je aan kunt sluiten. Je kunt natuurlijk ook zelf een samenwerkingsverband opzetten. Op wijzijnkatapult.nl/bedrijven vind je goede voorbeelden, business modellen, trouble shooting, creatieve ideeën, samenwerkingsvormen en routes naar financiering.
 
Vragen over samenwerking met het beroepsonderwijs? Mail naar hallo@wijzijnkatapult.nl of bel 070-3119717.