Praktijkopleidersdagen

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Praktijkopleidersdagen

Op 3 juni vond de eerste, druk bezochte praktijkopleidersdag van OOM, OTIB en A+O Metalektro plaats in Hoeven. Benieuwd wat je van zo’n bijeenkomst kunt verwachten? Wij maakten een verslag van het programma, dat dit najaar in verschillende regio’s wordt herhaald.
 

De rol van praktijkopleider is vaak een wat eenzame. De meeste bedrijven hebben er maar één, die zijn taken dan ook nog naast zijn gewone werkzaamheden doet. De praktijkopleidersdagen zijn dus een uitgelezen kans om collega-praktijkopleiders te ontmoeten. Het thema van dit jaar is coachen. Als praktijkopleider leer je een leerling namelijk niet alleen de fijne kneepjes van het vak, je bent ook degene die hem begeleidt, inspireert en motiveert.
 
Écht luisteren
De keynote speaker van dit jaar is dan ook een ware powercoach: oud- Nederlands topbokser Lucia Rijker. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met het coachen van jong talent, waarbij ze voor een groot deel dezelfde dingen tegenkomt als de praktijkopleiders in de techniekbranche. Volgens Rijker begint goed coachen met echt luisteren. Op een manier waarbij je je zintuigen afstemt op de ander, ziet wat er in een gesprek gebeurt en ook de dingen hoort die de ander níet zegt. “Verbinding zoeken en openstaan,” zegt Rijker, “dat is wat een coach continu moet doen. En durf ook eerlijk en kritisch naar jezelf te kijken, want coachen is ook een kans voor jou om te groeien.”
 
Praktijksituaties
Na de inleiding door Rijker volgen workshopsessies. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld een spoedcursus ‘Waarderend coachen’ volgen, of ze kunnen kiezen voor ‘Gesprekstechnieken van een coach’. Populair is de workshop ‘Coach je leerling’. Professionele acteurs nemen moeiteloos de rol op zich van ongeïnteresseerde of aan hun telefoon vastgeplakte jongeren, en spelen praktijksituaties na die het publiek mag aandragen.
 
Veel mogelijkheden
De bijeenkomst wordt afgesloten met afzonderlijke presentaties van de opleidingsfondsen OOM, OTIB en A+O Metalektro. Hier krijgen de deelnemers informatie over de verschillende regelingen die er zijn speciaal voor praktijkopleiders. Ook verzorgen de fondsen coaching en workshops voor praktijkopleiders. Bij het diner praat iedereen nog even na over een geslaagde dag. “Het was leuk om de ervaringen van anderen te horen. En ik wist eigenlijk niet dat er vanuit de fondsen zoveel mogelijkheden waren voor praktijkopleiders.”
 
Ook naar een praktijkopleidersdag? Kijk voor data en locaties op www.praktijkopleidersdagen.nl en meld je aan.