Petje af voor de praktijkopleider

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Petje af voor de praktijkopleider

Ze vormen de vakmensen van morgen, onderhouden het contact met beroepsopleidingen én werken mee in de productie. In het nieuwe Metaaljournaal krijgt de praktijkopleider het podium dat hij of zij verdient.

In de strip van Gerrit de Jager zegt de werkgever van Theo en Moes het al. ‘Praktijkopleider is niet zomaar een klusje erbij. Het is een vak dat kennis en vaardigheden vereist en dat je moet bijhouden.’ Over wat praktijkopleiders dan precies moeten kennen en kunnen, gaat de rubriek In beeld. De vier praktijkopleiders die we hiervoor interviewden en fotografeerden, vertellen wat zij doen om hun skills bij te houden.
 
Tip
Het begeleiden van jongeren en stagiairs is dus een veeleisende taak. Het is dan ook belangrijk om praktijkopleiders daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Over hoe je dat doet, schreven wij onze themareportage. Alvast één tip: wees een goede coach en sparringpartner voor de praktijkopleider in jouw bedrijf, want praktijkopleiden is echt een solo-job, de meeste praktijkopleiders hebben geen collega’s om even mee te overleggen.
 
Snuffelstagiairs
Een goede praktijkopleider in je bedrijf, dat loont. Bij RVS-reus Rovasta in Bleiswijk, waar we mochten binnenkijken voor onze bedrijfsreportage, weten ze dat heel goed. Johan Bergsma, hoofdrolspeler uit het volgende filmpje, zette er een speciaal programma op voor ‘snuffelstagiairs’ van het vmbo, waarmee zij de routing van een product door het bedrijf volgen. Dat betaalt zich terug, want er zijn regelmatig leerlingen die later bij het bedrijf aankloppen voor een leerwerkplek.
 

 
Toilet Service Wagen
Maar er is natuurlijk nog veel meer te lezen en te zien in het nieuwe Metaaljournaal. Wat dacht je van de nieuwe rubriek Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven, een spannend storyboard over de samenwerking tussen mbo Scalda en het regionale bedrijfsleven? Of Hoe werkt, waarna een gewoon glas drinkwater nooit meer een gewoon glas drinkwater is? Dit en nog veel meer in ons nieuwe magazine, dat vanaf 28 juni ook bij jou op de mat valt.