‘Vooral de inzetbaarheidsmatrix was een eyeopener’

Nieuwsbrief augustus

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Vooral de inzetbaarheidsmatrix was een eyeopener’

In de workshopreeks BOP krijg je in vier dagdelen de handvatten aangereikt om een bedrijfsopleidingsplan te maken. Lees hier waarom deze ook voor jou interessant is.

‘Als je verder wilt als bedrijf, zullen je medewerkers zich moeten blijven ontwikkelen. Een bedrijfsopleidingsplan (BOP) helpt je om opleiden en ontwikkelen van je medewerkers op de agenda te zetten en te houden. Het maakt helder waar je staat, waar je naartoe wilt, en welke stappen daarvoor nodig zijn,’ vertelt arbeids- en organisatiepsycholoog Karin Seppenwoolde.
 
Afgelopen week sloot zij een workshopreeks BOP af, waarin ze OOM werkgevers, hr-medewerkers en teammanagers uit het mkb-metaal hielp om een bedrijfsopleidingsplan te maken voor hun eigen bedrijf.
 
SWOT-analyse
In 4 maandelijkse sessies van 4 uur nam ze de deelnemers mee door een aantal onderdelen.

Eerst vulden de deelnemers vragenlijsten in over de leercultuur. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Waaraan is behoefte? Vervolgens brachten zij de sterke en de zwakke punten van het bedrijf en de kansen en bedreigingen in kaart middels een interne en een externe SWOT-analyse.
 
Op basis van die informatie vulden de deelnemers een inzetbaarheidsmatrix in; een overzicht van de taken per medewerker, die helder maakt welke kennis of vaardigheden er eventueel nog nodig zijn. Hoe je hierover in gesprek gaat met je medewerker en hoe je opleiding en ontwikkeling van je medewerkers borgt in je bedrijf, werd geoefend en besproken in de laatste sessie. Gedurende de bijeenkomsten was er veel ruimte om met elkaar te sparren en ervaringen te delen.
 
Eyeopener
Martin van Dijk is directeur van ConWeld BV Kampen, een bedrijf met 15 medewerkers dat laswerkzaamheden uitvoert voor machinebouwbedrijven. Hij was een van de deelnemers. ‘Ik werd me ervan bewust dat de aandacht voor opleiding en ontwikkeling vaak verslapt in de dagelijkse drukte. Maar wat mij betreft moeten opleiding en ontwikkeling een rode draad zijn in je bedrijfsvoering. Zeker in deze periode. Je kunt gewoonweg niet zonder, als je vakmensen wilt binnenhalen en binden. De workshops hebben me handvatten gegeven om opleiden continu op de agenda te houden. Vooral de inzetbaarheidsmatrix was een eyeopener voor me, die maakt goed inzichtelijk waar de behoeftes liggen.’
 
Wil je ook deelnemen aan de workshopreeks BOP? Neem contact op met je regiomanager.