‘Ik heb de tijd van mijn leven’

Nieuwsbrief juli

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Ik heb de tijd van mijn leven’

Jarmo Kampman was bakker. Nu staat hij achter de draaimachine bij Eshuis Metaal in Hardenberg. Hoe dat zo is gekomen, lees je hier.

‘Ik wilde altijd bakker worden. Zelf producten bedenken en maken. Werken met je handen, terwijl je je geest de vrije loop laat… Maar goed, na mijn bbl niveau 3 opleiding heb ik nog precies 1,5 jaar in een bakkerij gewerkt, want die hield op te bestaan.
 
Iets nieuws
Ik moest iets anders. Het bakkersvak had ik wel gezien. Het is lichamelijk zwaar. Je bent nooit vrij als anderen vrij zijn. En je moet altijd vroeg naar en vroeg uit bed. Ik dacht: ik ben nog jong, laat ik iets nieuws proberen.
 
Ik ging langs bij een uitzendbureau. Ze hadden een vacature bij een metaalbedrijf en vroegen of ze mijn cv daarheen mochten sturen. Ik was nog geen 10 minuten weg of ze belde al dat ik op gesprek mocht komen.
 
Draaier
Dat was bij Eshuis Metaal. Toen ik er binnenkwam wist ik nog niet wat een schuifmaat of tolerantie was. Maar nu -8 maanden later- ben ik er in loondienst als draaier. Ik maak er klantspecifieke onderdelen voor campers, machines en zuigersystemen.
 
Ik begon met heel eenvoudige taken, zoals randjes van smeedstukken afdraaien en gaatjes boren. De opdrachten werden steeds iets moeilijker. De CNC-machine opstarten, refereren, werken met de cobots… Bij STODT volgde ik een training conventioneel draaien. En binnenkort ga ik daar weer heen, dan leer ik hoe ik machines moet programmeren.
 
Jobstart
Om mij alles te leren wat nodig is voor mijn baan, vroeg Eshuis een Jobstart aan bij OOM. Dat is een regeling om zij-instromers op te leiden voor een baan bij een mkb-metaalbedrijf. Ik vind het een mooie regeling. Het kost veel tijd en geld om zij-instromers op te leiden en met zo’n Jobstart bieden bedrijven toch makkelijker scholing aan.
 
Bij Eshuis heb ik de tijd van mijn leven. Verspanen is een mooi vak. Je werkt met ruw materiaal en daar maak je iets heel verfijnds van. Het is uitdagend, want je kunt altijd blijven leren. Ik voorzie een mooie toekomst in deze sector. Als ik nu bij de bakker sta, denk ik: veel succes met je leuke vak, maar je kunt het veel beter krijgen.’
 
Ook een kosteloos OOM-advies? Neem contact op met je regiomanager. Meer informatie over de Jobstart? Kijk hier.