In verband met een gepland onderhoud zijn de websites van OOM op woensdag 29 mei vanaf 17:00 verminderd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw vraag stellen via info@oom.nl of vergoedingen@oom.nl, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Opleiding en ontwikkeling in de geveltechniek

Nieuwsbrief februari

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Opleiding en ontwikkeling in de geveltechniek

Hoe is het gesteld met de opleiding en ontwikkeling van werknemers in de geveltechniek? En wat kan deze branche doen om hen toekomstbestendig op te leiden? Lees het in ons onderzoeksrapport Een futureproof geveltechniek.

In het afgelopen half jaar voerden we samen met de Branchevereniging Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) een onderzoek uit naar de opleiding en ontwikkeling van medewerkers in de geveltechniek. Bedrijven in de geveltechniek produceren kant-en-klare producten van aluminium of staal, die ze installeren in de bouw. Van ramen en deuren tot complete gevels. Het onderzoeksrapport Een futureproof geveltechniek staat nu online.
 
Situatie in branche
Bij de leden en partners van de VMRG werken naar schatting meer dan 5.000 mensen. Daarvan zijn 2.135 werknemers en 92 bedrijven aangesloten bij de cao Metaal en Techniek. De meeste geveltechniekbedrijven hebben een goed gevulde orderportefeuille. Zij doen veel aan interne scholing van de medewerkers. Extern worden weinig geschikte opleidingen aangeboden. Voor het werk in de geveltechniek bestaat er geen vakopleiding op het roc.
 
Ontwikkelingen en uitdagingen
De bouw staat voor een verduurzamingsopgave. Om die reden zet de geveltechniek de komende jaren in op circulariteit. Deze ambitie gaat samen met snelle innovaties op het gebied van digitalisering, automatisering en robotisering. Tegelijkertijd vergrijst het personeel en is het vinden van vakbekwaam personeel -met name productiemedewerkers- een uitdaging.
 
‘Concrete adviezen’
Monique Fledderman, manager Opleidingen, Milieu en Innovatie bij de VMRG, zocht voor dit brancheonderzoek de samenwerking met OOM. Wat vindt zij van het resultaat? ‘Het rapport geeft een mooi overzicht van de ontwikkelingen in de branche en de adviezen zijn heel concreet. We weten nu waar we staan, als het gaat om branche-eigen opleidingen én het vakonderwijs, want we hebben nu een overzicht van welke kennis waar wordt aangeboden. Ook weten we precies aan welke kennis onze bedrijven behoefte hebben.’
 
OOM-etalage
Inmiddels heeft de VMRG een werkgroep opleidingen opgericht. Naast 8 bedrijven en partijen die zijn verbonden aan het Kenniscentrum Gevelbouw, neemt ook OOM daaraan deel. De werkgroep gaat aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek, te beginnen met onder andere branche-eigen montageopleidingen en het creëren van een opleidingsaanbod op het mbo. Met OOM wordt bekeken welke opleidingen interessant zijn voor de branche en kunnen worden opgenomen in de OOM-etalage.


OOM wil het vakmanschap in de metaalbewerking naar een hoger plan tillen. Daarom doen we onderzoek naar ontwikkelingen in de techniek/branches, het effect op het vakmanschap en de scholing van vakmensen. Meer informatie over deze (branche-)onderzoeken? Mail naar j.janssen@oom.nl.