Over de arbeidskansen voor metaalbewerkers

Nieuwsbrief november

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Over de arbeidskansen voor metaalbewerkers

Welke vooruitzichten hebben metaalbewerkers op de huidige arbeidsmarkt? Wij deden onderzoek en presenteren je de meest opvallende feiten en cijfers.
 

OOM doet voortdurend onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Zo namen we onlangs de arbeidskansen van gediplomeerde metaalbewerkers over 2021 onder de loep. Dat leidde tot enkele interessante bevindingen, die we graag met je delen.
 
Baankansen
Uit het onderzoek, uitgevoerd door ABF Research, blijkt onder andere dat afgestudeerden binnen metaalopleidingen vaker een baan hebben na het slagen (bijna 93 procent) dan afgestudeerden binnen andere technische opleidingen. Ruim de helft van alle gediplomeerden van een metaalopleiding (54 procent) heeft anderhalf jaar na het slagen een baan in de metaalbewerking.
 
Arbeidsvoorwaarden
Eenmaal in dienst bij een metaalbedrijf, hebben metaalbewerkers met een diploma een aanzienlijk hoger gemiddeld inkomen dan metaalbewerkers zonder diploma, namelijk € 17.800 anderhalf jaar voor het slagen en € 31.700 anderhalf jaar na het slagen. Geslaagden aan een metaalopleiding zijn voor en na hun slagen gemiddeld meer uren gaan werken, namelijk 31,5 uur per week voor en 34,5 uur per week na hun slagen.
 
Vervolgopleidingen

Tot slot bekeken we hoeveel metaalbewerkers na het behalen van hun diploma blijven doorleren. Het aantal gediplomeerde metaalbewerkers dat anderhalf jaar na het slagen een opleiding volgt - al dan niet in combinatie met een baan - blijkt ten opzichte van 5 jaar geleden iets gedaald, maar is nog altijd meer dan 30 procent. Afgestudeerden aan een metaalopleiding volgen voornamelijk vervolgopleidingen op mbo-niveau.

Meer metadata over arbeidsmarkt en onderwijs in de metaalbewerking? Kijk op oom.nl/sectorcijfers en lees de komende nieuwsbrief voor onze onderzoeksresultaten over mbo-opleidingen in de metaalbewerking.