‘Skills4Skills leek te mooi om waar te zijn’

Nieuwsbrief mei

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Skills4Skills leek te mooi om waar te zijn’

Onder de deskundige begeleiding van Skills4Skills professionaliseert mede-eigenaar Kees Vos van Fox Industries in Dedemsvaart zowel de bedrijfsopleiding als de leercultuur van zijn bedrijf.

‘Heel gaaf, dat deze zorgvuldige ondersteuning door deskundigen nu feitelijk voor niks beschikbaar is’, zegt Kees Vos enthousiast. ‘Het is een prachtig instrument, dat ons precies op het juiste moment werd aangeboden.’
 
Impuls aan de leercultuur
Fox Industries groeit hard. Had het bedrijf in polyester vormdelen en CNC-verspaning 6 jaar geleden nog 15 medewerkers, nu zijn dat er 46. Nieuwe mensen wordt het vak bijgebracht door ze te koppelen aan een leermeester. Want, voor het verwerken van polyester bestaat geen cursus of opleiding.
 
Die interne opleiding wilde Kees professionaliseren. Hij wilde de huidige opleiding meer structuur geven en didactisch beter onderbouwen. Daarbij kon de leercultuur onder zijn vaste medewerkers wel een impuls gebruiken.
 
Kosteloze ondersteuning
Hij legde zijn wensen voor aan regiomanager Diana Agterbos. Zij adviseerde hem om deel te nemen aan Skills4Skills. In dit programma werken OOM, Koninklijke Metaalunie, adviesbureau PKM en de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie samen om een select aantal bedrijven kosteloos gedurende een periode van 4 jaar te ondersteunen bij het ontwikkelen van een leercultuur. Daarmee willen zij de samenhang en de effectiviteit van hun instrumenten onderzoeken.
 
Kees meldde Fox Industries aan. Hij vulde een formulier in om aan te geven van welke instrumenten van de samenwerkende partijen hij gebruik wilde maken. Vervolgens maakte de regiomanager een plan van aanpak. Onderzoeksbureau Pantheia voltooide de intake met een nulmeting.
 
Nieuw functiehuis
Inmiddels is Fox Industries door PKM begeleid bij het opstellen van een nieuw functiehuis. Dat zal fungeren als kapstok voor de functiewaardering, de inzetbaarheidsmatrix, loopbaanpaden en ontwikkeling binnen het bedrijf. Een jobcoach houdt momenteel gesprekken met de medewerkers om in kaart te brengen wat hun ambities zijn en wat ze willen leren. Het opzetten van de bedrijfsopleiding is het volgende actiepunt. Kees wil daarvoor in elk geval oZone inzetten, een handig leerplatform om de vakkennis in het bedrijf te borgen en over te dragen.  
 
‘De begeleiding van Skills4Skills is enorm waardevol. Het enige dat we ervoor terug moeten doen is een keer per jaar een vragenlijst invullen. Maar het nut van dat onderzoek is klip en klaar, dus dat heb ik er graag voor over. Ik verwacht dat we in de komende 4 jaar een flinke professionaliseringsslag maken en dat straks zowel de opleiding als de leercultuur staat. Daarmee kunnen we beschikken over goed opgeleide nieuwe mensen en onze medewerkers voor langere tijd aan ons bedrijf binden.’
 
Intensieve begeleiding bij het opbouwen van een leercultuur in jouw bedrijf? Maak gebruik van het unieke, gratis aanbod van Skills4Skills. Meld je snel aan op www.skills4skills.nl, want er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar!