Eigen praktijkopleidingslocatie voor Metalent

Nieuwsbrief januari

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Eigen praktijkopleidingslocatie voor Metalent

In Schiedam opende onlangs Metalent Technical Education Center Plus (MTEC+) haar deuren. Deze praktijkopleidingslocatie en bedrijfsvakschool in de metaaltechniek betekent een uitbreiding van het aantal praktijkgerichte vakopleidingen in de metaal in Zuid-Holland.

Metalent is een bedrijfsvakschool in de metaaltechniek (BVM) met meerdere locaties in Zuid-Holland, die 100 leerwerkplekken biedt bij 50 metaalbedrijven in de regio.

Sinds 2009 biedt Metalent de innovatieve bbl+ variant. Daarin combineren studenten werken, leren en praktijkgerichte training (BPV, oftewel BeroepsPraktijkVorming). Ze werken 3 dagen per week in een erkend leerbedrijf, hebben 1 dag les op een roc en 1 dag praktijktraining op een door SBB erkende Metalent-locatie, waaronder nu ook MTEC+.
‘Wij hadden grote behoefte aan een eigen praktijklocatie,’ vertelt manager Metalent en MTEC+ Rens Nagtzaam. ‘Bovendien was de opleidingscapaciteit in de regio te beperkt. Dit is precies wat we wilden.’

Bij- en omscholen
In samenwerking met het Expertisecentrum Precisietechniek (ECP) geeft MTEC+ praktijktrainingen aan 30 mbo-studenten mbo 2, 3 en 4, Verspanen, Constructie- en Plaatwerktechniek. Daarnaast biedt MTEC+ trainingen waarmee zittend personeel zich kan bij- her- of omscholen in het kader van een leven lang ontwikkelen (LLO) en wordt het praktijkopleidingscentrum ingezet voor promotionele activiteiten, zoals loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) en keuzevakken voor het vmbo.
 


In het schooljaar 2022-2023 breidt MTEC+ dit aanbod nog uit met praktijktrainingen voor mbo-studenten van de opleidingen Mechatronica en Monteur Service en Onderhoud. Ook smeedt het plannen met ‘buurman’ Hogeschool Rotterdam voor samenwerking met het hbo, met als doel het dichter bij elkaar brengen van vmbo, mbo, hbo en het bedrijfsleven.
 
Mechatronica-campus
Het praktijkopleidingscentrum is gevestigd in SchieDistrict. Dit gebied wordt ontwikkeld tot Mechatronica Innovatie Campus Schiedam; een innovatieve hotspot waarin onderwijs, bedrijven en overheden samenwerken op gebied van metaaltechniek van fijn tot grof, waarbij mechatronica centraal staat. Eén van de doelstellingen bij deze gebiedsontwikkeling is het beter op elkaar afstemmen van onderwijs en bedrijfsleven.


 
‘Koninklijke opleidingsroute’
Rens Nagtzaam: ‘We werken intensief samen met bedrijven en onderwijsinstellingen maar ook met lokale en regionale leveranciers. We passen dus goed in die ambitie.

Tijdens de extra BPV-praktijkdag leiden wij onze studenten op in vakvaardigheden waar in de bedrijven niet aan wordt toegekomen en waarin ze extra kunnen oefenen. Onze docenten en instructeurs hebben veel ervaring in het bedrijfsleven en met onze praktijktrainingen sluiten we goed aan bij de behoeften van onze partnerbedrijven. Ik geloof dan ook heilig in de ‘koninklijke opleidingsroute’ bbl +. Gelukkig zijn er ook steeds meer bedrijven en studenten die er de voordelen van inzien.’
 
Benieuwd naar MTEC+? Kijk hier voor meer informatie en/of bezoek de open dagen op 4 en 5 februari. Metalent is een door OOM erkende BVM. Meer lezen over BVM’s? Klik hier.