Themaperiode Landbouwmechanisatie geëvalueerd

Nieuwsbrief augustus

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Themaperiode Landbouwmechanisatie geëvalueerd

Elk jaar besteedt OOM extra aandacht aan de ontwikkeling van vakmanschap in een bepaalde branche. De themaperiode Landbouwmechanisatie is dit voorjaar afgerond en inmiddels geëvalueerd. Projectleider Anton Verlaan is blij met de resultaten.

De landbouwmechanisatie is volop in ontwikkeling. ‘Een moderne tractor bijvoorbeeld, lijkt alleen aan de buitenkant op die van twintig jaar geleden,’ vertelt Anton. ‘We wilden graag weten wat de gevolgen van die ontwikkelingen zijn voor werknemers in deze branche. Wat vraagt dat aan opleiding en ontwikkeling?’ Om dat te weten te komen, deed het projectteam dataonderzoek en sprak met experts. Dat leidde onder meer tot een aangepast cursusaanbod voor de medewerkers in de branche. Verder organiseerde OOM voor de werkgevers 6 themabijeenkomsten om hen te informeren over onder andere op handen zijnde veranderingen in de techniek en de markt, opleidingsvraagstukken, het behoud van medewerkers, communicatie en het belang van een leercultuur.
 
Vakkennis goed op peil
‘Er bleek in deze branche sprake van relatief veel vaktechnische scholing,’ vervolgt Anton. ‘Dat is ook wel logisch als je weet dat de agrarische bedrijven hoge eisen stellen aan het kennisniveau van de onderhoudsmonteurs. Een aandachtspunt bleek de persoonlijke ontwikkeling van vaktechnici. Er werd weinig gebruikgemaakt van ons ontwikkelingsaanbod aan zogenoemde soft skills, zoals communicatievaardigheden en talen. Terwijl we ook hoorden, dat het juist in de communicatie tussen agrariër en onderhoudsmonteur nogal eens misgaat.’
 
Betere communicatie
Na afloop van de themaperiode zag OOM een toename in scholing van 12 procent. De ontwikkeling van soft skills nam met maar liefst 37 procent toe. Dat laatste is voor Anton het belangrijkste resultaat van de themaperiode: ‘De landbouwmechanisatiebranche heeft zichzelf een cadeautje gegeven door zich te ontwikkelen op gebied van soft skills. Daardoor kan er beter gecommuniceerd worden en meer kennis gedeeld. Bovendien zijn werkgevers bewuster geworden van OOM als adviseur op het gebied van O&O, waardoor we de branche beter kunnen bedienen.’
 
In evaluatierapport over de themaperiode Landbouwmechanisatie lees je ook de problemen én oplossingen die de werkgevers met elkaar deelden bij de themabijeenkomsten. Tijdens de themaperiode publiceerden we eerder het rapport Mechanisatie verandert, wat betekent dat voor het vakmanschap?