In verband met een gepland onderhoud zijn de websites van OOM op woensdag 29 mei vanaf 17:00 verminderd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw vraag stellen via info@oom.nl of vergoedingen@oom.nl, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

‘Onmisbaar voor lassers in food, feed of pharma’

Nieuwsbrief september

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Onmisbaar voor lassers in food, feed of pharma’

Binnenkort is het mogelijk om bij diverse lasscholen in Nederland een cursus Hygiënisch lassen te volgen. Voor wie is dit belangrijk en waarom? 5 vragen aan Hans van der Steen, business manager HDN.

Kun je HDN introduceren?
‘HDN, oftewel Hygienic Design Network is een stichting van de Metaalunie, die streeft naar duidelijke en haalbare Europese normen en richtlijnen voor het ontwerp en de bouw van machines en procesinstallaties voor de voedingsmiddelenindustrie.’ 

Waarom is dat nodig?
‘Aan de productie van voedingsmiddelen en de controle daarvan worden steeds hogere eisen gesteld. Producenten van voedingsmiddelen gaan zich kritischer opstellen naar toeleveranciers, waaronder ontwerpers en bouwers van machines en procesinstallaties. Ook zij kunnen bij calamiteiten of onveilige voedselproducten verantwoordelijk worden gehouden voor hun inbreng. Veel voorgeschreven klanteisen voor het ontwerpen en bouwen zijn echter onvolledig, onduidelijk, verouderd en zelfs vaak niet conform de Europese wetgeving. HDN heeft daarvoor vanuit branchevereniging DMFI een toepasbaar alternatief ontwikkeld.’ 
 
Hoe ziet dat alternatief eruit?
‘Op basis van alle betreffende normen, geeft de HDN-methode een praktische en controleerbare invulling voor het ontwerp en de bouw van hygiënische installaties en machines. Met de methodiek kunnen ontwerpers en bouwers hygiëne gestructureerd en volgens de regelgeving in hun werk meenemen. We hebben er overigens ook een hygiënische lasspecificatie voor opgezet, met een groot zuivelconcern, het NIL en een werkgroep specialisten.’  

Hoe kunnen mensen voor die hygiënische lasspecificatie worden opgeleid?
‘Binnenkort wordt de cursus Hygiënisch lassen aangeboden bij 13 lasscholen verspreid over Nederland. Deelnemers starten met een 0-meting, aan de hand waarvan wordt bepaald hoeveel lessen nodig zijn. In de cursus wordt onder andere geoefend met het leggen van hygiënische TIG lassen, en aandacht besteed aan werken in een hygiënische omgeving, tekeninglezen en het HDN-jargon. Het examen bestaat uit het leggen van hygiënische lassen en een theorie-examen. De theorielessen duren een dag, de praktijklessen 5 tot 20 avonden.’  

Voor wie is de cursus bedoeld?
‘Voor lassers die werken of willen werken in sectoren waarin hygiëne een rol speelt. Laservaring is niet noodzakelijk; ook zij-instromers kunnen deelnemen. Na de cursus krijgen deelnemers een NIL-certificaat. We zijn overigens volop bezig om een keurmerk voor te schrijven. Bedrijven die willen voldoen aan de Europese regelgeving, zullen GMP (Good Manufacturing Practice, red.) moeten aantonen en daarom over niet al te lange tijd alleen nog gecertificeerde mensen willen aannemen. Zo’n certificaat wordt echt onmisbaar voor lassers in de food, feed of farma.’  

Aanmelden voor de cursus Hygiënisch lassen?
Kijk in de etalage op cursuscatalogus.nl om te zien welke lasopleiders deze cursus in jouw buurt aanbieden. In de komende periode wordt deze lijst nog uitgebreid.