‘Je vraagt je af hoe het mogelijk is’

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Je vraagt je af hoe het mogelijk is’

Hr-manager Nancy Basten vroeg OOM om een Persoonlijke Profiel Analyse (PPA) voor de 4 productieleiders bij Van Bussel Metaaltechniek in Asten én zichzelf. Wat wilde ze daarmee bereiken?

‘In 2017 begon ik bij Van Bussel als financieel medewerker. Sinds die tijd is er veel veranderd. Ons familiebedrijf in rvs producten voor de food- en de feedindustrie en de machinebouw werd overgenomen door 2 medewerkers. En het groeide van 35 naar 100 medewerkers. 
 
Ik kreeg steeds meer taken op het gebied van personeelszaken. Dat vond ik leuk, maar ik was er niet voor opgeleid. Toen vertelde regiomanager Bert Steegers me dat ik bij het OOM-café voor P&O mijn kennis op een laagdrempelige manier kon uitbreiden. Daar heb ik aan deelgenomen en dat was heel waardevol.
 
Persoonlijke Profiel Analyse
Tijdens een van de bijeenkomsten ging het over de PPA. Dat is een online vragenlijst waarmee je snel in kaart brengt wat het gedrag en de eigenschappen van een medewerker zijn in relatie tot zijn/haar leidinggevende functie. De uitkomst brengt de kwaliteiten en de aandachtspunten aan het licht.
 
Ik heb de directie voorgesteld OOM te vragen om een PPA van de 4 productieleiders, die deel uitmaken van ons managementteam. Zij zijn zonder opleiding doorgegroeid naar een leidinggevende functie. Ik was benieuwd of ze extra begeleiding konden gebruiken. En zo ja, op welk gebied. Hetzelfde gold voor mij. Dus uiteindelijk hebben we alle 5 een PPA ingevuld om het management op een hoger niveau te krijgen.
 
Exacte weergave
Alle 5 herkenden we ons in de uitslagen. Je vraagt je af hoe dat mogelijk is: je krijgt een eenvoudige vragenlijst met 24 vragen, het invullen is 10 minuten werk. En daar rolt een profiel uit dat exact weergeeft hoe je in elkaar zit, wat bij je past en hoe je het beste benaderd kunt worden.

We hebben er alle 5 voor gekozen de uitslagen met elkaar en de directie te delen. Inmiddels hebben de productieleiders een training leidinggeven op de werkvloer gedaan. De komende jaren krijgen zij meer verantwoordelijkheden en worden ze meer betrokken bij de koers van het bedrijf.
 
Mooie aanleiding
Met het oog op mijn eigen taken kwamen er geen urgente aandachtspunten naar voren. Met vragen over O&O en P&O kan ik terecht bij de oud-deelnemers van het OOM-café voor P&O, de regiomanager, ons accountantskantoor en Metaalunie.
 
Toch ben ik blij dat ik de vragenlijst heb ingevuld. Je denkt al snel dat je jezelf kent. Maar uit zo’n PPA komen nuances naar voren waardoor je met een frisse blik naar je eigen functioneren kijkt. Daarbij was het een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over onze samenwerking als managementteam.’
 
Ook een gratis OOM-advies? Neem contact op met je regiomanager.
 
Deelnemen aan een OOM-café voor P&O? Bekijk onze activiteitenkalender.