Examenservice MEI is jarig

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Examenservice MEI is jarig

Deze maand bestaat dé examenleverancier voor het technisch mbo EsMEI 11 jaar. Tijd om opnieuw kennis te maken.

Dat de kwaliteit van de mbo-examens in onze branche zo hoog is, danken we aan Examenservice MEI (EsMEI). In dit samenwerkingsverband werken scholen en bedrijven aan de ontwikkeling, screening en vaststelling van examens. Dat doen ze voor ruim honderd mbo-opleidingen (bbl/bol niveau 2, 3 en 4) en 170 keuzedelen voor de sectoren metaal, elektrotechniek en installatietechniek, infratechniek, proces- en operationele techniek, vliegtuigonderhoud en bouw.
 
Aanleiding
‘EsMEI werd in 2010 opgericht wegens de toenemende onvrede over het mbo-examen, de zogenaamde Proeve van bekwaamheid,’ vertelt manager Joke Steenbruggen. ‘Werkgeversorganisaties, de mbo-raad, verschillende bedrijfstakorganisaties en schooldirecteuren waren niet te spreken over de kwaliteit en mogelijke niveauverschillen tussen de examens in de verschillende regio’s. Bovendien waren de examens kostbaar.’
 
Oprichting
Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland (voorheen Uneto-Vni) en de Mbo-raad  besloten er iets aan te doen. Ze richtten een eigen examenservice op en vroegen bedrijven, scholen en het Consortium Beroepsonderwijs om daarin mee te denken. OOM en WIJ Techniek (voorheen OTIB) financierden de totstandkoming. EsMEI begon klein, met de ontwikkeling van de examens voor enkele scholen. Maar inmiddels gebruiken alle roc’s de examens die op de website van EsMEI zijn te downloaden.
 
Inbreng van bedrijven
EsMEI maakt de examens op basis van de kwalificatiedossiers. In deze door SBB landelijk vastgestelde opleidingsprogramma’s staan de eisen waaraan een student moet voldoen om zijn diploma te halen. Per examen vraagt EsMEI bedrijven zowel bij de ontwikkeling als bij de vakinhoudelijke screening om inbreng. Dat laatste gebeurt door zogenaamde vakcommissies, met medewerkers uit het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, die bekijken of de examens aansluiten bij de praktijk en van het juiste niveau zijn.
 
Vakcommissies
Jeroen Hendrikx is commercieel directeur bij Muns Techniek, een ontwikkelaar en producent van complete hydraulische systemen in Sleeuwijk. Sinds drie jaar is hij lid van de vakcommissie Mechatronica. ‘Ik ben altijd al bezig met het opleiden en coachen van leerlingen en studenten. Toen EsMEI commissieleden zocht, heb ik gereageerd. Ik vond dat het niveau van leerlingen onder de maat was en wilde daar iets aan doen. EsMEI corrigeert examens met inzichten uit het bedrijfsleven. Dat draagt eraan bij dat examens praktijkgerichter worden en het niveau van leerlingen beter aansluit bij het werk in bedrijven. Ik ben zo’n 5 uur per maand met EsMEI bezig. Ik vind het een leuke afwisseling met mijn werk. Bovendien houdt het me betrokken bij het beroepsonderwijs.’
 
Meepraten over de inhoud en de kwaliteit van de examens in het technisch mbo?
Meld je aan voor een vakcommissie van EsMEI. Mail naar EsMEI@batouwe.nl. Commissieleden ontvangen een vacatievergoeding van OOM.