‘Als bedrijfstakvoorlichter blijf je op de hoogte’

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Als bedrijfstakvoorlichter blijf je op de hoogte’

Peter van Rosmalen werkt al jaren bedrijfstakvoolichter bij OOM. In dit interview schetst hij een beeld van deze functie. Want misschien is het later ook wel iets voor jou, of een van je medewerkers.

Om jou en andere werkgevers persoonlijk te kunnen informeren over de adviezen, de vergoedingen en de aanbiedingen waarvoor je bij ons terecht kunt, werken we met bedrijfstakvoorlichters (btv’ers). Er zijn er 27, die met elkaar alle bij OOM-aangesloten bedrijven in Nederland bedienen, onder leiding van regiomanagers en een hoofd buitendienst.
 
400 bedrijven
Een van die btv’ers is Peter van Rosmalen. Sinds 3 jaar informeert hij 400 mkb-metaalbedrijven in de regio Gelderland, daarvoor was hij 2 jaar btv in de regio Utrecht. Na zijn pensioen attendeerde zijn buurman hem op de vrijwilligersfunctie bij OOM. ‘Hij zei: ik ken je werkervaring, dit is echt iets voor jou’. Van Rosmalen startte zijn werkende leven namelijk als metaalbewerker, voor hij bij KPN doorgroeide naar verschillende managementfuncties.
 
Affiniteit met techniek
Onze btv’ers selecteren we op affiniteit met (metaal)techniek, maar ook op enthousiasme en overtuigingskracht. ‘Want de bedoeling is natuurlijk dat we opleiding en ontwikkeling in de bedrijven stimuleren,’ zegt Van Rosmalen. Door nieuwe bedrijven in zijn regio snel te bezoeken, zorgt hij ervoor dat OOM’s dienstverlening bij hen bekend is. Daarnaast bezoekt hij in de 2 tot 3 dagen dat hij voor OOM werkt ook de al langer bestaande bedrijven om hen te attenderen op aanbiedingen van OOM  en te zien of OOM iets voor hen kan betekenen.
 
Corona
Althans, voor corona want bedrijfsbezoeken zijn tot nader order nog niet toegestaan. ‘In plaats van in de auto stap ik nu ‘s morgens mijn kantoor aan huis in,’ zegt Van Rosmalen. ‘Ik bel maandelijks zo’n 24 bedrijven om te bespreken waarbij OOM hen kan helpen. Die gesprekken bereid ik natuurlijk voor en achteraf maak ik een gespreksverslag.’ Daarnaast heeft hij 1 x per 6 weken een regio-overleg met een andere btv en de regiomanager.
 
Blije mensen
Voor zijn werkzaamheden ontvangt hij geen salaris, al krijgt hij wel een onkostenvergoeding. ‘Het is echt vrijwilligerswerk,' zegt Van Rosmalen. ‘Met die intentie moet je het ook doen. Ik krijg er veel voor terug. Door het contact met ondernemers blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen. De bezoeken leveren altijd blije mensen op, vanwege de mogelijkheden die OOM hen biedt. En daarbij heb ik zelf tijdens mijn werk veel kennis kunnen opdoen. Nu is het tijd om wat terug te geven.’
 
OOM is regelmatig op zoek naar btv’ers. Iets voor jou of een van je (oud)-medewerkers? Kijk hier voor meer informatie.