En alles stond stil…

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

En alles stond stil…

De uitbraak van het coronavirus en de kabinetsmaatregelen die daarop volgden, hebben een enorme impact op onze samenleving. Wat betekent het voor jou, je bedrijf en je werknemers? Voor het nieuwe Metaaljournaal zijn we op zoek naar jouw verhaal.

Leveringen uit China waren al een tijdje onzeker. Wintersporten in Italië werd ten strengste afgeraden. En op donderdag 27 februari kwam het coronavirus officieel ook Nederland binnen. De man waarbij het virus werd vastgesteld was kort daarvoor in Italië geweest en had daarna op verschillende plaatsen in Brabant carnaval gevierd…

Thuisblijven
Daarna ging het snel. Op 9 maart deed premier Rutte een oproep aan alle Nederlanders om voortaan te niezen in de ellenboog en elkaar maar niet meer de hand te schudden. In dezelfde week volgde het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en groepen van meer dan 100 personen te mijden.

Sluiting scholen
Op zondagmiddag 15 maart werden aanvullende maatregelen bekendgemaakt door ministers Bruins en Slob; met onmiddellijke ingang werden de eet- en drinkgelegenheden in het hele land gesloten, en de volgende dag zouden de scholen gesloten blijven tot 6 april. Die maatregelen zijn kort daarna verlengd en verder aangescherpt. 

Met elkaar
Hoe lang deze crisis gaat duren en hoe we hem gaan overwinnen, is nog niet bekend. Maar wat we wel weten, is dat hij grote gevolgen zal hebben. En één boodschap werd in deze crisis ook direct duidelijk; dat we het samen moeten doen, met elkaar. 

Alles is anders
4 keer per jaar maken wij Metaaljournaal; hét tijdschrift over werken en leren in de metaalbewerking. Dat doen we al jaren, en we zijn van plan dit ook nog vele jaren te blijven doen. Op dit moment is echter alles anders. Ons dagelijks leven is ons dagelijks leven niet meer. Plannen maken voor de toekomst; daar zijn we even op een hele andere manier mee bezig. Want ineens was voor iedereen niets meer zoals het was. Ineens stond alles stil.

Wij zijn benieuwd
Daar willen wij bij de productie van de komende editie van Metaaljournaal bij stilstaan. We zijn benieuwd naar jullie verhalen. Wat gebeurde er met jouw leven, in jouw bedrijf, of in jouw baan toen alles ineens stil stond? Wat werd er anders, waar liep je tegenaan? Hoe ging je daarmee om? Wat heb je kunnen doen? Wat zou je hebben gedaan als...? Kun je hulp gebruiken, of heb je juist hulp te bieden? 

Leren van elkaar
Door een selectie van jullie verhalen te delen met je collega’s in het hele land, hopen we op een bescheiden wijze alvast een steentje bij te dragen aan de eerste voorzichtige stappen richting morgen. Want van elkaar kunnen we leren, en met elkaar moeten we het doen.

Wil jij jouw verhaal delen in Metaaljournaal? Bel of mail met je contactpersoon bij OOM.