Taal en rekenen

Herken laaggeletterdheid en pak het aan

Wist je dat bijna 1 op de 10 werknemers in Nederland moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Het is dus goed mogelijk dat er ook in jouw bedrijf mensen werken die laaggeletterd zijn. Dat heeft gevolgen. Zowel voor de werknemers zelf, als op de werkvloer.  

Mensen die laaggeletterd zijn begrijpen informatie niet goed. Daardoor vinden ze het lastig om hun gezondheid en hun geldzaken goed te regelen. Ook vinden ze het moeilijk om bijvoorbeeld werk- of veiligheidsinstructies te begrijpen en om met computers te werken. Dat kan hun professionele ontwikkeling flink in de weg zitten. 

Als werkgever, hr-medewerker of collega kun je een belangrijke rol spelen bij het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Bovendien kun je werknemers doorverwijzen naar mogelijke hulp en trainingen. 

+ Hoe herken ik laaggeletterdheid? 
+ Hoe maak ik laaggeletterdheid bespreekbaar? 
+ Hoe verwijs ik werknemers door naar de juiste hulp of training? 


Aandacht voor laaggeletterdheid levert zowel je bedrijf als je werknemers veel op. Lees er meer over in dit kennisblad van Stichting Lezen en Schrijven. En bekijk bovenstaande video over ervaringsdeskundige Hans van Dijk.