Dag van de Scholingspools

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Dag van de Scholingspools

Woensdag 15 mei vond de zesde Dag van de Scholingspools plaats in de Krachtcentrale in Huizen. Tijdens deze dag stond de samenwerking tussen de verschillende scholingspools centraal.
 

Ze waren er vrijwel allemaal: de directie- en bestuursleden van de 21 door OOM erkende scholingspools. Ook de directie en bestuursleden van OOM en A+O Metalektro hadden zich op 15 mei verzameld in de sfeervolle, oude energiecentrale voor de Dag van de Scholingspools die OOM jaarlijks organiseert om deze succesvolle opleidingsroute onder de aandacht te brengen.
 
Impulsbudget 
Paul Nijhuis, senior beleidsadviseur bij OOM en dagvoorzitter, heette de aanwezigen welkom. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen scholingspools en vertelde hoe deze opleidingsroute ook kan worden ingezet voor bij- en omscholingsvragen van bedrijven. Ook spoorde hij de aanwezigen aan om actiever ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren, bijvoorbeeld bij vernieuwende initiatieven op het gebied van een leven lang ontwikkelen en het werven van nieuwe doelgroepen. OOM heeft hiervoor een impulsbudget beschikbaar gesteld waarvoor de scholingspools projecten hebben ingediend.
 
www.ikkiesvoortechniek.nl
Procesbegeleider Hans Koole nam de microfoon over om de dag verder te leiden. Nadat bestuursvoorzitter José Leenders van OOM en directeur Saskia Görtz van A+O Metalektro het belang van samenwerking hadden onderstreept, was het tijd voor een terugblik op het eerste samenwerkingsinitiatief www.ikkiesvoortechniek.nl, het online platform van de scholingspools.
 
Raketten en schakels
Aan 5 zogenoemde ‘samenwerkingstafels’ bespraken de vertegenwoordigers van de scholingspools vervolgens hoe zij de samenwerking concreet kunnen aanpakken. De daad werd bij het woord gevoegd toen de ene helft van de genodigden onder creatieve leiding van een edelsmid en een rakettenbouwer een keten van metalen letters maakte, terwijl de andere helft raketten bouwde, die na afloop werden gelanceerd. Na het laatste plenaire programmaonderdeel -het poneren van diverse stellingen, waarop het publiek kon reageren- werd de dag afgesloten met een heerlijke barbecue.
 
Aan de slag!
Paul Nijhuis kijkt terug op een constructieve, productieve dag. ‘Er blijkt onder de scholingspools een duidelijke bereidheid aanwezig om onderling meer uit te wisselen en concreet van elkaar te leren. Natuurlijk behoudt iedere scholingspool zijn eigen identiteit, maar de meerwaarde van een brede(re) samenwerking wordt erkend. De basis voor samenwerking ligt er, maar the proof of the pudding is natuurlijk in the eating. Aan de slag dus!’
 
Scholingspools zijn regionale samenwerkingsverbanden opgericht door werkgevers in de metaalbewerking, die gezamenlijk met de roc’s de opleiding van bbl-leerlingen op zich nemen. Kenmerkend is de wekelijkse extra lesdag buiten het leerbedrijf, waarin in een praktijklocatie onder productieomstandigheden geoefend en geleerd kan worden. Dit heeft een positief gevolg op het slagingspercentage: tenminste 75 procent van de leerlingen haalt binnen de reguliere looptijd van de opleiding zijn diploma. De kwaliteit van de dienstverlening en de resultaten wordt periodiek getoetst door OOM. Behalve een opleidingsroute is de scholingspool dus ook een keurmerk. Meer lezen over scholingspools? Klik hier