‘Binnen 4 maanden had ik een nieuwe baan’

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Binnen 4 maanden had ik een nieuwe baan’

Jos van Alphen raakte werkloos. Met een Doorstart van OOM kwam hij erachter welke banen goed bij hem passen en waar hij nog wat training kon gebruiken. Nu heeft hij een baan waar hij heel gelukkig van wordt.
 

‘Eind vorig jaar raakte ik na 20 jaar werken onverwacht werkeloos. In Metaaljournaal las ik over de Doorstart. Een crisisregeling van OOM, die ontslagen werknemers van een OOM-bedrijf de gelegenheid geeft om nog een half jaar gebruik te maken van de OOM-dienstverlening. Ik was blij verrast en heb meteen de regiomanager gebeld om me voor de Doorstart aan te melden.
 
Verder leren
Ik heb de regiomanager uitgelegd dat ik nog een goede stap wilde maken in mijn loopbaan. Dat ik graag verder wilde leren en op zoek was naar een nieuwe baan. Ik ben opgeleid tot werktuigbouwkundige. Ik begon mijn loopbaan als monteur/machinebankwerker en heb me steeds meer gespecialiseerd in teken- en rekenwerk voor metaal- en installatietechnische bedrijven.
 
Kantoorfunctie
De regiomanager vertelde me over alle ins en outs van de huidige arbeidsmarkt. En hij heeft een persoonlijke profiel analyse (PPA) bij me afgenomen. Uit die vragenlijst bleek dat ik niet op zoek moest naar een functie als engineer, wat ik van plan was. Een kantoorfunctie, waarbij ik mensen aanstuur, bleek veel beter bij me te passen. Daarop vooruitlopend ben ik een cursus Effectief leidinggeven gaan volgen, die wordt vergoed door OOM.
 
Headhuntersbureau
Ik was nog maar net met de cursus begonnen, toen ik werd benaderd door een headhuntersbureau voor een functie als werkvoorbereider. Nou, die heb ik inmiddels! Dit is heel iets anders dan ik zelf in gedachte had, maar door de PPA ben ik me op andersoortige functies gaan richten. Met een heel team zorg ik nu voor de juiste materialen op de juiste plek. Dat is wel wat anders dan in je eentje zitten engineeren.
 
Inzicht in je persoonlijkheid
De regiomanager heeft me laten nadenken. Ik had me nooit gerealiseerd dat met andere mensen bezig zijn belangrijk voor me is. Net als een duidelijk takenpakket: ik heb kaders nodig, als ik precies weet wat ik moet doen, ben ik veel rustiger in mijn hoofd. Zo geeft zo’n PPA veel inzicht in je persoonlijkheid in relatie tot je werk. En dat ik die cursus volg, was bij mijn sollicitatiegesprek zeker een pré. Al doe ik daar nu niet direct iets mee, deze zal me in de toekomst in dit bedrijf beslist van pas zal komen, want er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende functies.
 
Veel gelukkiger
Al met al ben ik 4 maanden werkloos geweest. De stappen die ik met de hulp van OOM heb genomen, hebben ervoor gezorgd dat ik nu veel gelukkiger word van mijn werk. Elke ochtend spring ik blij op de fiets en ’s middags kom ik ontspannen weer thuis. Heerlijk!’
 
Kijk hier voor meer informatie over de Doorstart.
Op verzoek van de geïnterviewde is zijn naam in deze tekst gefingeerd.