Dit gebeurde in 2021 op de arbeidsmarkt in alle sectoren in de techniek

Nieuwsbrief februari

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Dit gebeurde in 2021 op de arbeidsmarkt in alle sectoren in de techniek

Regelmatig doen we onderzoek naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Over 2021 namen we de arbeidsmarkt onder de loep. Enkele opvallende feiten en cijfers op een rij.
 

Hoe ging het met het aantal vacatures in de techniek (in de techniek werken totaal 857.520 werknemers)?
Stonden er in het eerste kwartaal van 2021 nog 151.700 vacatures open (bron UWV) in beroepsgroepen gerelateerd aan technische sectoren (in de brede definitie, inclusief administratie, ICT, commercie en management). In het derde kwartaal van 2021 waren dat er 222.950. Ook als we inzoomen op de puur technische beroepen groeide het aantal vacatures deze periode van 64.100 naar 99.300. Dat was en bleef bijna een derde van het totaal aantal openstaande vacatures in Nederland.
 
Hield de vraag naar technici gelijke tred met de groei van de totale arbeidsmarkt?
Nee, het aantal vacatures voor technici groeide sneller dan het totaal aantal vacatures voor de gehele arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2021 was de groei ten opzichte van het jaar daarvoor 90 procent. In dezelfde periode groeide de totale vacaturemarkt met 80 procent.
 
Voor welk beroep groeide het aantal vacatures het sterkst?
Relatief groeide het aantal vacatures tussen Q1 2020 en Q1 2021 het sterkst voor machinemonteurs (+51%). In Q3 is de vraag naar machinemonteurs nog steeds het grootst. Wel zijn er andere beroepsgroepen, zoals assemblagemedewerkers, productiemachinebedieners, die een sterke groei hebben doorgemaakt ten opzichte van het voorgaande jaar.
 
Welke regio’s hebben de meeste vacatures in de metaalbewerking?
Het aantal vacatures binnen de metaalbewerking ligt het hoogst in de arbeidsmarktregio’s Rijnmond, Zuidoost-Brabant en West-Brabant. Dit zijn tevens de arbeidsmarktregio’s die qua omvang in medewerkers het grootst zijn. Relatief ten aanzien van het aantal medewerkers staan de meeste vacatures open in de regio’s Zuid-Kennemerland en IJmond, Groot Amsterdam en Amersfoort. Hier bedraagt het aantal vacatures in Q1 2021 respectievelijk 50, 39 en 32 procent van het aantal werknemers.
 
En welke de minste?
In de Achterhoek, Drenthe en Friesland staan relatief gezien het minste aantal vacatures open. Respectievelijk gaat het om 7, 8 en 8 procent van het aantal werknemers.
 
Het groeiende tekort aan vakmensen is en blijft een grote uitdaging voor onze sector. Heb jij vacatures openstaan in jouw bedrijf? Lees hier hoe je aan goede vakmensen komt.
 
Meer inzicht in de arbeidsmarkt en het onderwijs in onze sector? Kijk hier.