‘Er is ons een spiegel voorgehouden’

Nieuwsbrief februari

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Er is ons een spiegel voorgehouden’

Rob en Karin van Eekert staan sinds 2 jaar aan het roer van het ruim 40-jarige familiebedrijf Van Eekert Constructies in Bladel. Om hun leiderschapskwaliteiten te versterken,  vroegen zij OOM om advies.
 

‘Wie is OOM eigenlijk, en waarom dragen we eraan bij? Nadat we ons daarin hadden verdiept, belden we regiomanager Marcellino Kat voor een kennismakingsgesprek. Hij vertelde ons over OOM’s regelingen en diensten, waaronder de persoonlijke profielanalyse (PPA), gericht op leiderschap. Zo’n vragenlijst, die snel inzicht geeft in je ontwikkelpunten, leek ons erg interessant.
 
Meer aandacht voor ontwikkeling
In 2020 nam Rob de zaak van zijn ouders over en werd ik verantwoordelijk voor de (personeels- en financiële) administratie. Wij wilden sommige zaken iets anders aanpakken. Zo wilden we meer aandacht voor de ontwikkeling van onze 12 medewerkers. We hebben hen gevraagd: Wat kan er beter, wat hebben jullie nodig om je functie goed uit te oefenen? Met een bedrijfsadviseur en een SLIM-subsidie hebben we voor iedere medewerker een functieprofiel en persoonlijk ontwikkelplan (POP) gemaakt.
 
Beste uit jezelf halen
Ons leiderschap versterken met een PPA van OOM was een logische vervolgstap. Door het invullen van een DISC-test, kregen we meer inzicht in ons (werk)gedrag. De uitslag was heel accuraat. Niet alleen onze sterke punten, maar ook onze aandachtspunten waren opgesomd. Zowel van ons persoonlijk, als in onze samenwerking. Met de insteek dat het er niet omgaat jezelf te veranderen, maar hoe je het beste uit jezelf kunt halen.
 
Maatwerk
De regiomanager had de resultaten opgenomen in een adviesrapport, met opleidingssuggesties en informatie waarmee we aan onze aandachtspunten kunnen werken. Zoals trainingen Conflicthantering en Planmatig werken en informatie over hoe je afspraken met medewerkers SMART maakt. Duidelijk maatwerk. De regiomanager wist precies welke trainingen in de regio uit het enorme aanbod bij onze situatie passen.
 
Kopietje
Nu werken we aan een bedrijfsopleidingsplan, op grond van de POP’s, de PPA’s en de komende ronde functioneringsgesprekken. Maar het OOM-advies werpt nu al zijn vruchten af. Voor werkzaamheden die we lastig vinden, zoals slechtnieuwsgesprekken, overleggen we eerst over wat we willen zeggen en hoe we dat aanpakken. We maken afspraken SMART en zorgen ervoor dat alle partijen deze op papier hebben. En we houden elkaar verantwoordelijk.
 
Spiegel
Door de PPA’s zijn we ons meer bewust van ons functioneren. Er is ons een spiegel voorgehouden. Misschien raken de inzichten die we hebben verworven, in de loop der tijd op de achtergrond. Daarom willen we het invullen van een PPA regelmatig blijven doen. We zien het als terugkerend onderhoud. Door de PPA’s zijn we ons meer bewust van ons functioneren; er is ons een spiegel voorgehouden.’
 
Ook behoefte aan OOM-advies? Neem contact op met je regiomanager.