In verband met een gepland onderhoud zijn de websites van OOM op woensdag 29 mei vanaf 17:00 verminderd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw vraag stellen via info@oom.nl of vergoedingen@oom.nl, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

‘We twijfelden of we er klaar voor waren’

Nieuwsbrief augustus

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘We twijfelden of we er klaar voor waren’

Hoe begin je met functioneringsgesprekken in je bedrijf? Controller Richard Levering van Van den Brink in Barneveld vertelt hoe OOM zijn bedrijf op weg hielp.

‘Van den Brink Barneveld is een metaalbewerkingsbedrijf met 45 medewerkers. We doen voornamelijk plaatwerk. We maken producten voor klanten uit de buurt, zoals voergoten voor kalverstallen en de behuizing van industriële vaatwassers. Daarbij produceren en monteren we luchtkanalen voor middelgrote installateurs.

Vier jaar geleden is ons familiebedrijf overgenomen door een jongere generatie. Het nieuwe managementteam, waar ik ook deel van uitmaak, wilde het personeel meer betrekken bij de bedrijfsvoering. Het invoeren van functioneringsgesprekken was daarvoor een van de middelen.
 
Training Functioneringsgesprekken
We vroegen een studente hrm om haar afstudeerstage te wijden aan de voorbereiding. Zij adviseerde alle 4 leden van het managementteam een cursus gesprekstechnieken. Via de cursuscatalogus van OOM vonden we de training Functioneringsgesprekken van de Metaalunie, die we intern volgden. Toch bleven we twijfelen of we er klaar voor waren.
 
Toen belde regiomanager Maarten van het Schip. “Al iets met de training gedaan?” vroeg hij. Op ons ontkennende antwoord bood hij ondersteuning aan in de vorm van de workshop Tijd voor een goed gesprek. Daarmee konden we eventuele drempels wegnemen en op een goede manier in gesprek met onze medewerkers.
 
Vertrouwen
Maarten en Marcel Fabrie van trainingsbureau Vincitore kwamen langs voor een intakegesprek. Marcel gaf veel tips en vertelde wat we van de workshops konden verwachten. Enkele dagen later hielden we een koffierondje met het personeel. Wij vertelden waarom we de workshop organiseerden en zij konden ons vragen stellen.
 
Een week later gaf Marcel de workshops. 4 van 2 uur, waarin hij steeds een ander groepje medewerkers voorbereidde op de functioneringsgesprekken. Er waren geen leidinggevenden bij, zodat ze zich veilig konden uitspreken. De medewerkers reageerden enthousiast. Ze weten nu precies wat ze kunnen verwachten, waardoor ze met vertrouwen de gesprekken ingaan.
 
Plezierig
We houden nu eerst met alle medewerkers een check-in gesprek. We hebben er nu 6 achter de rug, en die verliepen superfijn. Onder meer door wat ik van Marcel geleerd had, dus: geen dingen invullen en open vragen stellen. Het was echt plezierig om te doen, en dat hoorde ik ook terug van de andere leden van het managementteam.
 
Door de workshop zijn de leidinggevenden en de medewerkers meer tot elkaar gekomen. Daarom wil ik Tijd voor een goed gesprek aanraden aan al mijn collega’s. En voor de kosten hoef je het niet te laten, want de workshop kan worden vergoed uit het Ontwikkelbudget van OOM.’
 
Ook behoefte aan kosteloos OOM-advies? Neem contact op met je regiomanagerMeer weten over de workshop Tijd voor een goed gesprek? Klik hier.