Zo voorkom je ongelukken

Nieuwsbrief juni

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Zo voorkom je ongelukken

Wist je dat zo’n 5 tot 10 procent van het aantal ernstige bedrijfsongevallen wordt veroorzaakt door taalproblemen? Lees hier wat je kunt doen om ongelukken in jouw bedrijf te voorkomen.
 

Een foutje in de communicatie is snel gemaakt. Helemaal wanneer afzender en ontvanger niet dezelfde moedertaal hebben. Of, als één van beiden niet goed kan lezen of schrijven.
 
In de metaalbewerking komt dat helaas ook voor. In deze sector worden veel arbeidsmigranten en statushouders ingezet om het personeelstekort het hoofd te bieden. Daarnaast zijn er relatief veel medewerkers met Nederlands als moedertaal die moeite hebben met lezen en schrijven.
 
Waar gaat het mis?
Veel van deze medewerkers hebben onvoldoende taalvaardigheden om instructies en veiligheidsvoorschriften goed te begrijpen. Daardoor worden ze niet of niet op de juiste manier toegepast en dat levert gevaar op voor de veiligheid.
 
Zo wordt volgens Stichting Lezen en Schrijven ongeveer 5 tot 10 procent van de ernstige ongevallen op de werkvloer veroorzaakt door taalproblemen. En lopen nieuwkomers met beperkte taalvaardigheden 2 keer zoveel risico op ongevallen op de werkvloer dan autochtone werknemers.
 
Wat kun jij doen?
Meer taalvaardigheid betekent minder ongelukken. Bevorder de taalvaardigheid van je medewerkers met deze tips:
  • Wil je weten of moeite met taal- en rekenen speelt in jouw bedrijf? Doe hier de sneltest van Stichting Lezen en Schrijven.
  • Kijk op oom.nl/taal-en-rekenen voor tips om laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken.
  • Zijn er in jouw bedrijf medewerkers die de basis van de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen? OOM biedt nu een speciaal cursusaanbod voor laaggeletterde en anderstalige medewerkers in metaaltechniek. Ga voor gratis scholingsmogelijkheden naar oom.nl/basisvaardigheden.
  • Communiceer nog duidelijker met medewerkers en klanten met deze tips van de Stichting Lezen en Schrijven.
  • Anderstalige medewerkers? Lees alles over de Aanpak Nieuwkomers van 5xbeter.
  • Neem het onderwerp taal & veiligheid mee in het maken of herzien van je RI&E. Voor de metaalbewerking is een branchespecifieke RI&E beschikbaar.

Meer weten over ons trainingsaanbod Nederlands voor anderstaligen? Neem contact op met projectleider Helga Dekkers via h.dekkers@oom.nl of via het projectbureau op 0172 - 521 553.

Meer informatie over de aanpak van laaggeletterdheid? Mail of bel met Willemijn Rijper, adviseur Stichting Lezen en Schrijven en projectleider bij OOM via w.rijper@oom.nl of 0172 - 521 500.