Woensdag 9 oktober van 05:30 uur t/m 10:00 uur wordt er onderhoud gepleegd op (mijn)oom.nl.
Hierdoor zal de website tijdelijk niet toegankelijk zijn. Excuses voor het ongemak.

OOM werkt aan duurzame inzetbaarheid

Nieuwsbrief augustus

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

OOM werkt aan duurzame inzetbaarheid

Onlangs rondden we ons onderzoeksproject Loopbaan & Arbeidsmobiliteit af. Met de resultaten gaan we gericht aan de slag om duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de metaalbewerking te stimuleren.

Hoe blijven medewerkers voldoende inzetbaar op de lange termijn? Die vraag wordt ook in de metaalbewerking steeds belangrijker. Dat komt niet alleen omdat de pensioenleeftijd is verhoogd. Maar ook en vooral door de snelle veranderingen in de technologie, in de economie en op de arbeidsmarkt.
 
Onderzoeksproject
OOM wil bedrijven en medewerkers bewust maken van het belang van duurzame inzetbaarheid en hen op dit onderwerp zo goed mogelijk kunnen adviseren. Daarom hebben wij met geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) het onderzoeksproject Loopbaan & Arbeidsmobiliteit uitgevoerd. Dat bestond uit verschillende onderdelen.
 
Analyse
Zo hebben we onder andere de behoeften van werkgevers en werknemers op het gebied van duurzame inzetbaarheid geanalyseerd. Dat heeft geresulteerd in een beleidsplan Duurzame Inzetbaarheid. Dat zal als basis dienen voor de uitrol van activiteiten binnen de sector in de komende jaren en biedt praktische handvatten aan medewerkers en werkgevers.
 
Pilot Loopbaan-Leercultuur
Naast deze analyse zijn er 2 pilots uitgevoerd. De eerste pilot was gericht op het stimuleren van de leercultuur onder lassers. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) hebben we onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een digitaal loopbaaninstrument. Hiermee willen we lassers prikkelen om aan de slag te gaan met hun loopbaan. Op termijn willen we het loopbaaninstrument uitbreiden naar andere functies binnen de sector.
 
Pilot Arbeidsmobiliteit
De tweede pilot was gericht op het promoten van arbeidsmobiliteit, om daarmee tekorten bij krapteberoepen in de sector op te lossen. Dat heeft geleid tot een concreet plan van aanpak voor arbeidsmobiliteit gericht op instroom in de functie van verspaner in de regio Rijnmond-Drechtsteden.
 
Binnenkort komt er een samenvatting van het onderzoek beschikbaar op deze website.