In verband met een gepland onderhoud zijn de websites van OOM op woensdag 29 mei vanaf 17:00 verminderd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw vraag stellen via info@oom.nl of vergoedingen@oom.nl, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

‘Hier is geen dag hetzelfde’

Nieuwsbrief februari

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Hier is geen dag hetzelfde’

Laborant Chongen Hong miste de uitdaging in zijn werk. Een schakeltraject van OOM stoomde hem in 3 maanden klaar voor zijn nieuwe baan: monteur buitendienst bij Besten Machines in Haarle.

‘Na een hbo-opleiding laboratoriumonderzoek werkte ik jarenlang als laborant in de analytische chemie. Maar mijn werk werd steeds meer door machines overgenomen. Er zat voor mij geen uitdaging meer in.
 
Roer om
Toen mijn contract niet werd verlengd, besloot ik het roer om te gooien. In mijn vrije tijd doe ik aan 3D-printen en CAD-tekenen en ik wilde graag iets met mijn handen doen. Een baan in de techniek lag voor de hand. Maar ja, waar begin je, zonder technisch diploma en technische ervaring?
 
Schakeltraject Zij-instromer in de Techniek
Surfend op internet stuitte ik op het schakeltraject verspanen, constructie en mechatronica van OOM en Overijssels Vakmanschap. Daarin worden zij-instromers opgeleid en begeleid naar bedrijven die bij OOM zijn aangesloten. Ik kon snel instromen; omdat OOM het traject voorfinanciert, kon ik al met de opleiding beginnen voor ik een dienstverband had.
 
In de leer
Van begin oktober tot begin januari ging ik 1 keer in de week naar het SMEOT (vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning). Daar kreeg ik les in mechatronica, tekeninglezen, materialenkennis en meettechnieken. Al in de eerste maand van mijn opleiding werd ik uitgenodigd om te solliciteren bij Besten Machines. Daar kon ik 4 dagen per week in de leer als monteur.
 
Boeiende branche
Inmiddels is mijn opleiding afgerond en heb ik een fulltime combinatiefunctie. Ik ben monteur buitendienst en technisch ondersteuner op softwaregebied. Ik kan nu mijn hersenen en mijn handen gebruiken en ik word uitgedaagd. Ik vind de metaalbewerking een heel boeiende branche. Als monteur kom ik bij de meest uiteenlopende bedrijven. Geen dag is hier hetzelfde.
 
Goed begeleid
Ik ben goed begeleid in het schakeltraject en heb veel opgestoken. Op eigen houtje was ik nooit in deze baan terechtgekomen. De komende jaren wil ik mijn kennis over mechatronica verdiepen. Met mijn werkgever heb ik al besproken dat ik een reguliere bbl-opleiding mechatronica ga doen. Ik ben blij dat ik me hier verder kan ontwikkelen in mijn vakgebied.’
 
Inmiddels zijn er via het schakeltraject in Overijssel al 26 deelnemers geplaatst bij OOM-bedrijven. Meer weten? Neem contact op met regiomanager Diana Agterbos via d.agterbos@oom.nl