Aan de slag met leerlingen in je bedrijf

Aan de slag met leerlingen in je bedrijf


 

Het opleiden van een mbo-leerling (bbl of bol) in je bedrijf levert allerlei voordelen op. Lees hier hoe je een leerling werft en van je bedrijf een erkend leerbedrijf maakt.

Heb jij er wel eens aan gedacht om een mbo-leerling in je bedrijf op te leiden? Met een bbl- of bol- leerling haal je niet alleen een extra arbeidskracht, maar ook een frisse kijk en nieuwe vakkennis je bedrijf binnen. En in veel gevallen ook een toekomstige werknemer, want veel leerlingen blijven na de opleiding in het leerbedrijf werken.
 
Door het aanbieden van een stage- of leerwerkbaan, investeer je bovendien in de toekomst. Als gevolg van de coronacrisis neemt het tekort aan stage- en leerbanen namelijk toe, waardoor de opleiding van onze toekomstige vakmensen onder druk staat. En wist je dat je als erkend leerbedrijf in aanmerking kunt komen voor vergoedingen van OOM en subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?
 
Hoe wordt mijn bedrijf erkend leerbedrijf?
Wil je een mbo-leerling een leerwerk- of stageplek aanbieden? Dan moet je bedrijf een erkend leerbedrijf zijn. Je kunt erkenning aanvragen bij SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. Op hun website lees je wat daarvoor de voorwaarden zijn en kun je een korte vragenlijst doorlopen, om te zien wat nodig is om je aanvraag tot een succes te maken. Daarna kun je een aanvraagformulier invullen, waarna een adviseur praktijkleren van SBB contact opneemt om je aanvraag te bespreken.
 
Hoe kom ik aan een leerling?
Heb je een erkend leerbedrijf en wil je aan de slag met een leerling (bbl of bol)? Maak dan je leerbaan of stage snel bekend via MijnSBB op Stagemarkt.nl of Leerbanenmarkt.nl; de websites waar mbo-leerlingen een leerplaats zoeken. Daarnaast kun je natuurlijk ook aan je OOM-regiomanager of de regionale roc’s laten weten dat je op zoek bent naar een leerling.
 
Welke financiƫle tegemoetkomingen zijn er voor erkende leerbedrijven?
 
  • Leerwerkbijdrage
    Zodra de leer- arbeidsovereenkomst voor een bbl-leerling is getekend, kun je via Mijnoom.nl een Leerwerkbijdrage aanvragen. Deze tegemoetkoming voor bedrijven die een leerling opleiden bedraagt maximaal € 2.300 per leerling per jaar. Laat je de opleiding van een bbl-leerling verzorgen door een regionale Bedrijfsvakschool Metaaltechniek? Dan bedraagt de bijdrage maximaal € 3.800 per leerling per jaar.
 
  • Subsidieregeling Praktijkleren
    Na afloop van de begeleiding van je bbl-leerling kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bovendien een subsidieregeling Praktijkleren aanvragen. Het maximale subsidiebedrag is € 2.700 per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats.
 
  • Stagebijdrage
    Bied je een stageplek aan een bol-leerling? Dan kun je via MijnOOM een Stagebijdrage aanvragen van maximaal € 40 per werkweek voor 20 werkweken per schooljaar.
 
Meer informatie
Wil je meer weten over het begeleiden van mbo-leerlingen? Neem contact op met je regiomanager of onze afdeling Vergoedingen via 0172 - 521 555 of vergoedingen@oom.nl.