Activiteit

Praktijkopleidersdag Hoogeveen

Goede leerbedrijven en praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Zij brengen leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleiden hen bij de opleiding en enthousiasmeren ze voor het vak.

Omdat goede praktijkopleiders voor goed opgeleide leerlingen zorgen, organiseren de technische opleidingsfondsen A+O-Metalektro, OOM en Wij Techniek gezamenlijk praktijkopleidersdagen. Het doel van deze dagen is om praktijkopleiders te informeren en te inspireren, maar vooral ook om praktijkopleiders ervaringen met elkaar uit te laten wisselen.

Jij begrijpt mij niet!
Begrijp jij mij niet of begrijp ik jou niet? Cultuurverschillen, diversiteit op de werkvloer, generatiekloof, denkwijze, taal en taalgebruik zijn factoren waar we vandaag de dag nogal rekening mee moeten houden. De wereld om ons heen verandert continu en misverstanden en onbegrip liggen op de loer. Jij kunt het prima bijbenen, maar kun je de boodschap ook helder overbrengen? Hoe weet je of iedereen jou begrijpt? Natuurlijk ligt het altijd aan de ander. Tja, als we zo blijven denken verandert er niks. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij een boodschap helder communiceren én ontvangen en wat je hiervoor moet doen (en laten). Dit doen we met interactie en humor: we gaan verbinden door samen in de spiegel te kijken.

Marcel Harmsen is de keynote speaker voor de praktijkopleidersdagen in het najaar van 2022.
Als cabaretier, dagvoorzitter en performer van liedjes snapt Marcel Harmsen heel goed wat er bij komt kijken om een boodschap over te brengen. Marcel duikt in de wereld van praktijkonderwijs en techniekbedrijven en zal daarnaast zijn persoonlijke ervaringen en creatieve invulling delen met het publiek. Marcel was tweemaal finalist tijdens het jaarlijkse Amsterdams cabaretfestival, trad op voor scholen en in de technische branche en speelt zowel in theaters als voor bedrijven. Dus dat komt goed …..

Workshops
A. Overbrug de generatiekloof
Je doet je best om jouw enthousiasme voor het vak te delen. Maar het lijkt of je tegen een muur praat. Leerlingen lijken nergens warm voor te lopen, houden lange pauzes, komen minstens 1x per week te laat en lijken zich door de dag heen te slepen met energydrankjes en koffie. Ze zitten meer met hun gedachte bij hun mobieltje dan bij het werk en dat irriteert je. In deze workshop leer je omgaan met de jongste generatie op de werkvloer. Ook kijken we naar wie jij zelf bent en tot welke generatie je zelf behoort. Dit werkt namelijk door in jouw werk en jouw kijk op de jongere medewerkers.

B. Grip Krijgen
Als je niet dezelfde taal spreekt dan kunnen er spanningen ontstaan tussen leerling, school en bedrijf. Er ontstaan als het ware twee kampen: de ene kant is moe en gefrustreerd omdat de ander niet doet wat er gevraagd wordt. De andere kant is ongemotiveerd omdat het in het werk keer op keer niet lukt en is niet vooruit te branden omdat er onvoldoende aandacht en support is. Het inleven en aanvoelen is niet altijd toereikend meer waardoor we steeds vaker tegen onbegrip aanlopen. In deze workshop leer je meer grip op de situatie te krijgen door helder te communiceren, te motiveren en weerstand op een andere manier te benaderen, te voorkomen of weg te nemen.

C. Het geheim van succesvolle teams
Als we het over diversiteit hebben, dan hebben we het over mensen van verschillende leeftijden, gender, cultuur, karakter, opleidingsniveau, vakgebied etc. Maar het aantrekken van diversiteit alleen is bij lange na niet voldoende want deze mensen willen daarnaast ook inclusie ervaren: zich gewaardeerd en geaccepteerd (veilig) voelen. Jezelf kunnen zijn, je durven uitspreken en fouten mogen maken zonder dat dit negatieve gevolgen heeft. Tijdens deze workshop gaan we het hebben over Psychologische Veiligheid, hoe je dit bereikt en welke enorme voordelen, als in leerprocessen, betrokkenheid en prestaties, dit oplevert voor de lange duur.

D. De kracht van de BPV
Bij de Beroepspraktijkvorming (BPV) speelt de praktijkopleider, de school en de leerling een belangrijke rol. Maar begrijpt iedereen zijn/haar rol wel? De communicatie en afstemming rondom de BPV laat in de praktijk namelijk nogal eens te wensen over. Dit resulteert in het ergste geval tot onbegrip en uitval van de leerling. Als we er van uitgaan dat de BPV het portfolio is van de leerling, dan heeft dit een behoorlijk hoge waarde. Zeker omdat dit ook uitstraalt op het bedrijf en de school. Het is daarom van belang dat we allemaal begrijpen waarom de BPV zo belangrijk is, wie verantwoordelijk is voor een goede kwalitatieve invulling en wat daar voor nodig is. Deze workshop reikt je ingrediënten aan om de beroepspraktijkvorming aan kwaliteit te laten winnen.


Datum:
6 oktober
Tijd:
12:45 - 19:30
Locatie:
De Schildhoeve
Adres:
Fluitenbergseweg 69
7931 PA Fluitenberg

Inschrijven


12.45 uur Ontvangst / Registratie
13.15 uur Opening & inleiding ‘Jij begrijpt mij niet’
14.15 uur Pauze
14.30 uur Workshop Ronde 1
15.45 uur Pauze
16.00 uur Workshop Ronde 2
17.15 uur Conclusies en hoe verder?
18.00 uur Borrel / Buffet