Activiteit

Praktijkopleidersdag Ugchelen

Goede leerbedrijven en praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Zij brengen leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleiden hen bij de opleiding en enthousiasmeren ze voor het vak.

Omdat goede praktijkopleiders voor goed opgeleide leerlingen zorgen, organiseren de technische opleidingsfondsen A+O-Metalektro, OOM en Wij Techniek gezamenlijk praktijkopleidersdagen. Het doel van deze dagen is om praktijkopleiders te informeren en te inspireren, maar vooral ook om praktijkopleiders ervaringen met elkaar uit te laten wisselen.


Datum:
4 oktober
Tijd:
12:30 - 19:30
Locatie:
Van der Valk De Cantharel
Adres:
Van Golsteinlaan 20
7339 GT Ugchelen

Inschrijven


12.30 Ontvangst
13.00 Opening Inleiding van de Praktijkopleidersdag
13.15 Fondsen subsessie
14.15 Pauze en netwerken
14.30 Workshops Ronde 1
15.45 Pauze en netwerken
16.00 Workshops Ronde 2
17.15 Keynote Robin van Galen en afsluiting
18.15 Borrel en buffet

Workshops
Je kunt uit onderstaand aanbod 2 workshops kiezen die je op deze dag kan volgen, namelijk:

A
Inzicht in Talent
In deze workshop krijg je als praktijkbegeleider inzicht in het talent van je leerlingen. Uitgangspunt is dat ieder mens, dus ook iedere leerling, talenten heeft en dat mensen ze zich het best ontwikkelen als ze werk doen dat in lijn ligt met hun talenten, capaciteiten en competentie. We leren je in deze workshop hoe drijfveren, talenten, gedrag en competenties met elkaar samenhangen. En hoe jij kunt onderzoeken welke talenten jouw leerlingen hebben, wat jij als praktijkbegeleider kunt doen om haar/hem meer in haar/zijn kracht te zetten en effectiever te begeleiden.

B
Motiveren = verbinden + uitdagen + bekrachtigen
Jongeren zijn volop in ontwikkeling. Ze hebben behoefte aan autonomie én verbondenheid. En de ervaring en het vertrouwen dat ze dingen kunnen: competentie. Ze zijn zoekende, maar niet altijd gemotiveerd. En soms is hun gedrag lastig voor de omgeving. Jongeren overtuigen en alsmaar confronteren werkt dan niet of zelfs averechts. We gaan in deze workshop aan de slag met enkele principes en technieken om jongeren te motiveren en hun vaardigheden te vergroten. Hoe motiveer je jongeren en hoe stimuleer je hun vaardigheden zodat ze zelf werken aan haalbare doelen voor hun toekomst?

C
Methodisch handelen
Hoe moet je adequaat observeren en luisteren om een leerling duidelijk te maken wat je van hem / haar verwacht? Hoe geef je feedback, bespreek je het gedrag en wat heeft de leerling van jou nodig? Hoe leerde jij zelf vroeger en sluit jouw stijl van begeleiden aan bij wat de leerling nodig heeft? In de workshop ‘methodisch handelen’ nemen we dit onder de loep en bespreken we tips hoe het misschien anders kan om een groter effect te krijgen. De workshop biedt ook ruimte voor een actieve inbreng en gaan we met elkaar aan de slag.

D
Sterk TechniekOnderwijs VMBO
Hoe boei je jongeren in het vmbo om de techniek in te gaan? Praktijkopleiders spelen een cruciale rol om jongeren in het voorbereidend mbo (vmbo) te enthousiasmeren voor het werken in de techniek en uitvoeren van een mooi vak. Maar hoe bereik je dat? Het kabinet steekt vele miljoenen in vmbo Sterk TechniekOnderwijs (STO). Kern is: maak het techniek onderwijs aantrekkelijker en zoek daarvoor het bedrijfsleven op. Maar dan moeten de techniekbedrijven zelf ook een brug slaan naar de jongere en scholen. Partnerschap dus. In deze workshop gaan we verkennen hoe je zo’n partnerschap aantrekkelijk maakt en wat Sterk TechniekOnderwijs voor het bedrijf kan betekenen.

Werkplekleren
Welke randvoorwaarden zijn er om succesvol aan de slag te gaan met werkplekleren? Welke rol speelt de leidinggevende en wat is jouw rol hierin als praktijkopleider? In deze workshop gaan we in op de praktische kant van ‘Werkplekleren in de techniek’ en laten we concrete voorbeelden uit de praktijk zien waarbij het leren op de werkvloer tot mooie resultaten heeft geleid.