Activiteit

Praktijkopleidersdag Tilburg

Goede leerbedrijven en praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Zij brengen leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleiden hen bij de opleiding en enthousiasmeren ze voor het vak.

Omdat goede praktijkopleiders voor goed opgeleide leerlingen zorgen, organiseren de technische opleidingsfondsen A+O-Metalektro, OOM en Wij Techniek gezamenlijk praktijkopleidersdagen. Het doel van deze dagen is om praktijkopleiders te informeren en te inspireren, maar vooral ook om praktijkopleiders ervaringen met elkaar uit te laten wisselen.


Datum:
12 oktober
Tijd:
12:30 - 19:30
Locatie:
Van der Valk Hotel Tilburg
Adres:
Dokter Bloemenlaan 8
5022 KW Tilburg

Inschrijven


12.30 Ontvangst / Registratie
13.00 Opening & inleiding PO-dag
13.15 Fondsen subsessie
14.15 Pauze / netwerken
14.30 Workshop Ronde 1
15.45 Pauze / netwerken
16.00 Workshop Ronde 2
17.15 Keynote Speaker Robin van Galen & afsluiting
18.15 Borrel / Buffet

Workshops
Je kunt uit onderstaand aanbod 2 workshops kiezen die je op deze dag kan volgen, namelijk:

A
Inzicht in Talent
In deze workshop krijg je als praktijkbegeleider inzicht in het talent van je leerlingen. Uitgangspunt is dat ieder mens, dus ook iedere leerling, talenten heeft en dat mensen ze zich het best ontwikkelen als ze werk doen dat in lijn ligt met hun talenten, capaciteiten en competentie. We leren je in deze workshop hoe drijfveren, talenten, gedrag en competenties met elkaar samenhangen. En hoe jij kunt onderzoeken welke talenten jouw leerlingen hebben, wat jij als praktijkbegeleider kunt doen om haar/hem meer in haar/zijn kracht te zetten en effectiever te begeleiden.

B
Motiveren = verbinden + uitdagen + bekrachtigen
Jongeren zijn volop in ontwikkeling. Ze hebben behoefte aan autonomie én verbondenheid. En de ervaring en het vertrouwen dat ze dingen kunnen: competentie. Ze zijn zoekende, maar niet altijd gemotiveerd. En soms is hun gedrag lastig voor de omgeving. Jongeren overtuigen en alsmaar confronteren werkt dan niet of zelfs averechts. We gaan in deze workshop aan de slag met enkele principes en technieken om jongeren te motiveren en hun vaardigheden te vergroten. Hoe motiveer je jongeren en hoe stimuleer je hun vaardigheden zodat ze zelf werken aan haalbare doelen voor hun toekomst?

C
Methodisch handelen
Hoe moet je adequaat observeren en luisteren om een leerling duidelijk te maken wat je van hem / haar verwacht? Hoe geef je feedback, bespreek je het gedrag en wat heeft de leerling van jou nodig? Hoe leerde jij zelf vroeger en sluit jouw stijl van begeleiden aan bij wat de leerling nodig heeft? In de workshop ‘methodisch handelen’ nemen we dit onder de loep en bespreken we tips hoe het misschien anders kan om een groter effect te krijgen. De workshop biedt ook ruimte voor een actieve inbreng en gaan we met elkaar aan de slag.

D
Begeleiden van ‘moeilijke mensen’
Als praktijkopleider heb je met veel verschillende mensen te maken. De een ervaar je als makkelijk in de omgang en de volgende krijg je nauwelijks in beweging. Wat is dat toch? Je vraagt je zelfs af of het aan jou ligt! Is dat zo? In deze workshop kijken we naar wat onze medemens ‘moeilijk’ maakt. We gaan in op gedrag en herkenning, hoe dit zijn weerslag op jou heeft (jij bent waarschijnlijk aan het eind van de dag doodmoe en zij niet?!) en hoe je de situatie een positieve impuls geeft zonder dat het je te veel energie kost. Wil jij meer grip hebben op je medemens? Dan is deze workshop voor jou!

E
oZone
Handen uit de mouwen: dat is de insteek van deze workshop. Met oZone kun je heel simpel leren én kennis overdragen. Ook kun je (praktijk)opdrachten koppelen aan de theorie. Maar dit kun je ook los aanbieden. Je ervaart hoe makkelijk het is om oZone, als leerplatform voor de techniek, te gebruiken én hoe je als praktijkopleider de gemaakte opdrachten eenvoudig kunt nakijken en feedback geven. oZone is vrij toegankelijk voor medewerkers van bedrijven die aangesloten zijn bij de 3 grote technische fondsen (A+O, OOM, OTIB). In deze workshop gaan we lekker praktisch aan de slag met een eigen opdracht die je ook kunt opslaan voor verder gebruik.

F
Een leerling in mijn bedrijf? Help!
Kon jij meteen afrijden na je eerste autorijles? Nee, natuurlijk niet want dat kost tijd, geduld en begeleiding. Het is in feite niet anders als er een leerling in je bedrijf rondloopt. Met ongeduld en ergernis (van beide kanten) kom je niet verder. Sterker nog, dit maakt de kloof alleen maar groter. Hoe overbrug je de kloof en haal je het beste uit de leerling? Deze workshop staat bol van herkenbare en extreme situaties met leerlingen die we voorts van verschillende kanten bekijken en bespreken. Wat zijn de do’s en don’ts en hoe gaan we het beste om met leerlingen in de wereld van nu?